BiH
0

Potpisan ugovor za izradu projektne dokumentacije za obnovu Vijećnice

FENA
Gradonačelnica Sarajeva Semiha Borovac i direktor firme URBING d.o.o. Sarajevo Smajo Mulaomerović potpisali su danas Ugovor za izradu projektne dokumentacije za obnovu i restauraciju sarajevske Vijećnice.

Rok za izradu projektne dokumentacije je osam mjeseci, a iznos za izradu projektne dokumentacije je 668.421 KM.

Nakon izrade projektne dokumentacije znat će se precizniji podaci o cijeni obnove i restauracije objekta sarajevske Vijećnice i steći će se uvjeti za raspisivanje tendera za izvođenje radova.

Gradonačelnica Borovac je podsjetila da je Grad Sarajevo u martu 2006. određen za nosioca aktivnosti na obnovi Vijećnice, a da je u julu 2006. potpisan Sporazum o udruživanju budžetskih iznosa za izradu projektne dokumentacije obnove objekta Vijećnice, između Kantona Sarajevo, koji je izdvojio 400.000, Grada Sarajevo koji je izdvojo 400.000 i Općine Stari Grad sa 100.000 KM.

Međunarodni tender za izradu projekta obnove i restauracije objekta Vijećnice s prekvalifikacionim postupkom objavljen je u aprilu 2006.

„Držeći se današnjeg ugovora mi najozbiljnije pristupamo projektu obnove Vijećnice prvi put, odnosno organi vlasti zaista učestvuju u tome“, kazala je Borovac.

„Zahvaljujem Organizacionom odboru koji će u 2007. voditi aktivnosti na sređivanju imovinskih odnosa, prije svega dobijanju dozvole, urbanističke saglasnosti, građevinske dozvole, prikupljanju novca“, kazala je Borovac.

Na osnovu Odluke Vlade KS-a o korištenju objekta Vijećnice iz 2003., kojom se prostor Vijećnice raspoređuje za smještaj i sjedište Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH, sjedište gradonačelnika i Gradskog vijeća Grada Sarajeva, Kantonalni zavod za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa Sarajevo u 2004. izradio je Elaborat „Prijedlog funkcionalnog korištenja Vijećnice“, kao osnovu za izradu projektne dokumentacije sanacije i rekonstrukcije objekta.

„Vijećnica će se prvi put, nakon ovakve odluke, otvoriti prema građanima, prema kulturnim stvaraocima. Ovo je prilika da se Vijećnica otvori prema građanima, ne samo Sarajeva nego i BiH“, kazala je gradonačenica Borovac.