BiH
11

Potpisan ugovor o sufinansiranju institucija nauke i kulture od značaja za BiH

FENA
U organizaciji Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke, u sjedištu Vlade Federacije BiH, potpisan je ugovor u sufinansiranju institucija nauke i kulture od značaja za BiH.

Ugovore su potpisali federalni ministar obrazovanja i nauke Damir Mašić, direktror Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH Ismet Ovčina, pomoćnica direktora Biblioteke za slijepa i slabovidna lica BiH Sanela Osmanagić, direktorica Kinoteke BiH Devleta Filipović, te, uime Akademije nauka i umjetnosti BiH Amra Avdagić.

Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke u budžetu za 2014. godinu osiguralo je sredstva od 965.000 KM za podršku funkcioniranju i ostvarivanju radne sposobnosti ovih četiriju institucija; 600.000 za Nacionalnu i univerzitetsku biblioteku BiH, 200.000 za Biblioteku za slijepa i slabovidna lica BiH, 65.000 za Kinoteku BiH te 100.000 KM za Akademiju nauka i umjetnosti.

  • Nadamo se da će ovaj novac poboljšati rad ovih četiriju institucija koje su objektivno i naučne institucije, ne samo kulturne, odnosno spriječiti njihovo eventualno zatvaranje - izjavio je federalni ministar obrazovanja i nauke Damir Mašić.

Podsjetio je da je Vlada Federacije BiH intenzivno radila da bi se pronašlo rješenje za ove institucije, naglasivši da Vlada nije mogla, niti je jednostrano preuzela osnivačka prava nad ovim institucijama, nego se samo pomaže.

  • Zahvalna sam za sredstva koja smo dobili jer ona će nam pomoći da prevaziđemo ovu trenutnu, izuzetno tešku situaciju - kazala je direktorica Kinoteke BiH Devleta Filipović.

Odnos države prema institucijama nauke i kulture, a od značaja za BiH, nije nikako zadovoljavajući, izuzimajući iz ovoga ministra Damira Mašića, govori direktor Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH Ismet Ovčina.

Sredstva se dodjeljuju za financiranje troškova bruto plaća i naknada troškova zaposlenih te ostalih materijalnih troškova.