Sarajevo
0

Potpisan ugovor o rekonstrukciji dijela Vijećnice

FENA
Gradonačelnica Sarajeva Semiha Borovac i Miodrag Karpić, predstavnik banjalučke firme Austil, koja u BiH zastupa njemačku kompaniju Layher, potpisali su danas u Sarajevu, ugovor o realizaciji dijela rekonstrukcije Vijećnice.

Montaža skele biće finansirana od sredstava koje je donirala vlada Mađarske u iznosu od 200.000 maraka, dok će Grad Sarajevo u ovom poslu učestvovati s 33.000 maraka.

Ugovor je potpisan u prisustvu mađarskog ambasadora u BiH Imre Varge.

Kako je na svečanosti potpisivanja izjavila Borovac, postavljanje ove skele je uvjet za obnovu prednjeg dijela Vijećnice, koji je najzahtjevniji, a skela će ostati u trajnom vlasništvu Grada.

Rok za postavljanje skele je 45 dana i na njoj će biti postavljeno fasadno platno s imenima donatora za obnovu Vijećnice.

Gradonačelnica je, međutim, izjavila da bi Grad već imao najpovoljnijeg izvođača za rekonstrukciju Vijećnice, ali je uslijedila jedna žalba na međunarodni tender i očekuje se odluka drugostepenog organa.

Mađarski ambasador Varga je istaknuo da je Vijećnica izuzetno značajna za zajedničku povijest BiH i Mađarske. Podsjetio je da je njenu izgradnju finansirala tadašnja zajednička austro-ugarska vlada, a Bosnom i Hercegovinom je u to vrijeme upravljao Mađar Benjamin Kalaj.

Osim toga, Vijećnica je simbol stradanja i patnji ljudi te Varga očekuje da se nastaviti ići putem njene obnove.

Predstavnik Austila Karpić je istaknuo da je kompanija Layher učestvovala u rekonstrukciji londonskog aerodroma 2005. godine, bila prisutna u izgradnji objekata na Zimskim olimpijskim igrama u Torinu 2006. te na fudbalskom prvenstvu Evrope u Austriji i Švicarskoj ove godine, ali da ipak poseban izazov predstavlja učešće u rekonstrukciji jednog ovakvog objekta kulturnog naslijeđa.

Naveo je da će montažom skele rukovoditi stručnjaci iz Štutgarta, a ova skela će biti prva u BiH koja će ispunjavati sve evropske standarde o zaštiti na radu.

Izgradnja Vijećnice tekla je od 1892. do 1894. godine. Objekt je zvanično predat na upotrebu 1896.

Međutim, 26. augusta 1992. zapaljena je zgrada Vijećnice, a u vatrenoj stihiji je nestao Katalog Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine i oko 80 posto knjižnog fonda i dokumenata koji svjedoče o historiji BiH. Unutrašnjost Vijećnice je gotovo potpuno uništena u požaru koji je uslijedio nakon granatiranja.