BiH
0

Potpisan ugovor o modernizaciji tramvajskog saobraćaja

NINA
KJP GRAS i predstavnici Reiffeisen banke, uz pokroviteljstvo Vlade Sarajevskog kantona, potpisali su danas ugovor o financiranju projekta remonta i modernizacije tramvaja i popravka i obnove tramvajske pruge u glavnom gradu BiH.

Prema riječima direktora GRAS-a Ibrahima Jusufranića, riječ je o drugoj fazi projekta koji je nazvan SATRA 2 i 3, a ukupna vrijednost potpisanog ugovora je 10,579.686,35 eura, čime će doći do osuvremenjivanja voznog parka GRAS-a i sanacije tramvajske pruge.

Jusufranić je naglasio da se radi o zglobnim i trodijelnim tramvajima četvrte generacije koji će imati novu elektroniku, visoku razinu informatike i dijagnostike, te puni komfor za putnike. U ovom javnom poduzeću su smatrali da će nabavkom savremenih tramvaja značajno poboljšati usluge prevoza i da je to mnogo povoljnije i jeftinije nego popravljati stara vozila koja zahtijevaju znatne troškove održavanja i imaju veću potrošnju energije.

Osim nabavke novih tramvaja, dio sredstava u vrijednosti od oko 1,6 miliona eura bit će iskorišten za popravak tramvajske pruge u dužini od 1.300 metara na dionici Obale Kulina Bana, od Skenderije do Latinske ćuprije, kao i prelaza preko pruge na Otoci. Radovi na rekonstrukciji tramvajske pruge počinju u nedjelju, a realizacijom planiranog projekta izračunato je da će kapaciteti prometa GRAS-a biti povećani s današnjih 12.000 na 22.000 putnika na sat.

U cjelokupnom projektu sudjelovalo je i Ministarstvo prometa i veza SK-a s oko 700.000 eura. Resorna ministrica Ljiljana Sakić je izjavila da će započeti projekat biti zaokružen 2006. i da će njime biti moderniziran tramvajski saobraćaj u Sarajevu, napomenuvši da je današnji vozni park, koji čine i vozila donirana iz Češke i Austrije, prilično zastario i da mnogo košta njegovo održavanje.

“Vožnja tramvaja proizvodi snažne vibracije i buku koja remeti mir građana, tako da je vrijeme da se nabave nova vozila i napravi moderna pruga kako bi se taj problem prevladao. Za desetak dana dobit ćemo prvi novi tramvaj, a Vlada je spremna pomoći razvoj saobraćaja i u idućim godinama”, rekla je ministrica Sakić.