KS
0

Potpisan Ugovor o izradi registra emisija u zrak

FENA
Ministar prostornog uređenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo (KS) Abid Jusić potpisao je danas Ugovor o izradi Registra emisija u zrak za područje Kantona Sarajevo sa direktorom Centra za ekonomski, tehnološki i okolinski razvoj (CETEOR) Draganom Ajanovićem.

"Predmet pomenutog ugovora, čija je vrijednost 111.115,00 KM je dopuna postojećih i izrada novih registara zagađivača zraka na području Kantona Sarajevo, te izrada Registra emisija u zrak. Rok za izvršenje ugovornih obaveza je pet mjeseci", naglasio je ministar Jusić, te dodao kako je zajednička namjera Ministarstva i CETEOR-a poboljšanje kvaliteta zraka, a sve s ciljem zaštite zdravlja građana našeg Kantona.

Prema riječima ministra Jusića prošlo je 36 godina od kako je Grad Sarajevo prvi put, i to kao prvi grad u bivšoj državi, izradio Katastar emisija u zrak.

"I danas nakon toliko godina prvi smo se u Bosni i Hercegovini odlučili da izradimo ovaj osnovni i najznačajniji strateški instrument za očuvanje kvaliteta zraka", istakao je Jusić.

Zrak zaslužuje našu posebnu brigu, jer se nikakve održive aktivnosti ne mogu provoditi bez Registra (Katastra) emisija, koji ima za cilj realno poznavanje stanja na terenu, odnosno sam Registar je teritorijalni prikaz izvora emisija u zrak.

To je najpouzdaniji put za pronalaženje i otklanjanje zagađenja u zrak.

Bez ovog Registra za Kanton Sarajevo ne bi bilo moguće pouzdano planiranje mreže automatskih stanica za monitoring kvaliteta zraka, utvrđivanje mjera za smanjenjenje emisije i planiranje razvoja i određivanje lokacija za industrijska postrojenja, rečeno je nakon današnjeg potpisivanja.

"Također, na ovaj način je Kanton Sarajevo pokazao spremnost da osim zakonskog sačinjavanja Katastra, odnosno Registra emisija, kako se zove po novoj federalnoj regulativi o zaštiti zraka, obezbijedimo osnovu za sve buduće mjere koje ćemo pokretati od organizacionih, zakonodavnih, tehničkih i planskih, kako bi očuvali kvalitet zraka za dobrobit građana i okoliša u cjelini", pojasnila je pomoćnica ministra za okoliš Zijada Krvavac.

Izradom Registra emisija omogućit će se planiranje razvoja naselja ili područja uz obezbjeđenje potrebnog kvaliteta zraka, odnosno stvoriće se mogućnost praćenja promjene emisije u svim dijelovima Kantona.

Uz korištenje matematskog modela difuzije zagađujućih materija, moći će se ocjenjivati stanja promjene kvaliteta zraka koji bi uslijedio u slučaju unošenja novih izvora zagađivanja zraka, promjene vrste goriva i tehnologije, kao i određivanje visine dimnjaka za nove izvore zagađivanja, što doprinosi kvalitetnijom prostornom planiranju, saopćeno je iz Pres službe Kantona Sarajevo.