BiH
0

Potpisan ugovor o izgradnji amfiteatra i auditorija Memorijalnog centra Kovači

FENA
Direktor Fonda Kantona Sarajevo za zaštitu i održavanje grobalja šehida i poginulih boraca Ibrahim Hadžibajrić i generalni direktor preduzeća Miprogradnja d.o.o. Ilijaš Mirsad Prohić potpisali su danas u Sarajevu ugovor o izgradnji amfiteatra i auditorija s multimedijalnom salom i muzejem genocida u sklopu Memorijalnog centra Kovači.

Vrijednost zaključenog ugovora je 3.508.755,61 KM.

Taj iznos je za treću fazu izgradnje Memorijala, koja će početi za sedam dana zemljanim/betonskim radovima. Izgradnja amfiteatra i auditorij te multimedijalne sale i muzeja genocida odvijat će se u dvije faze. Prva će biti gotova do kraja 2008. godine kada će objekt „poprimiti konture“, a druga će biti završena u oktobru 2009. Trećom fazom bit će zaokruženo 65 do 70 posto svih poslova.

U multimedijalnoj sali će biti kompletna postavka vezano za period agresije 1992.-1995. koja se odnosi na šehide i poginule borce Armije RBiH. Tu će biti i multimedijalni centar gdje će se putem filmova i videozapisa predstaviti period protekle agresije na prostoru BiH. Muzej genocida posvećen je stanovništvu ove države.

Izgradnja Šehidskog spomen-mezarja Kovači podijeljena je u četiri faze. Prve dvije, uređenje šehidskog mezarja i obnova kapi kula i bedema koji ih povezuju, privedene su kraju.

Nakon treće faze slijede korektivni zahvati o pitanju uređenja ulica Širokac i Jekovac, što je i predviđeno srednjoročnim planom 2007.-2010., kao i izgradnja „zida sjećanja“ i dogradnja dijela zgrade muzeja i upravne zgrade.

Izradnja Memorijalnog centra je počela obnavljanjem šehidskog mezarja Kovači gdje su ukopani šehidi i poginuli borci Armije RBiH iz perioda agresije 1992.-1995. Postavljeni su nišani, urađeni potporni zidovi, izgrađena fontana i pristupne staze, kao i podzidi na starom šehidskom mezarju. Obnovljene su i kapi kule.

Površina Memorijalnog centra Kovači je 5,5 duluma.

Fond Kantona Sarajevo za zaštitu i održavanje grobalja šehida i poginulih boraca formiran je 1997., a „punim kapacitetom“ je krenuo 2000. godine.