BiH
0

Potpisan ugovor o grantu za podršku Ustavnom sudu BiH

SRNA
Foto: SRNA
Foto: SRNA
Predsjednica Ustavnog suda BiH Valerija Galić i ambasadorica Norveške u BiH Vibek Lilo potpisale su danas ugovor o dodjeli granta u iznosu od 1.500.000 norveški kruna (oko 197.000 eura) za provođenje projekta "Podrška Ustavnom sudu BiH".

Cilj podrške novreškog Ministarstva vanjskih poslova, koji je odobrio ovaj grant, je poboljšanje tehničkih kapaciteta Ustavnog suda BiH i obuka zaposlenih da bi se obezbijedila efikasnost u zaštiti ljudskih prava.

"Dodjela ovog granta Ustavnom sudu veoma je važan korak u kompletiranju sistema informaciono-tehnološke podrške radu suda koji će doprinijeti većoj efikasnosti i ažurnijem radu ovog suda", rekla je Galićeva novinarima nakon svečanog potpisivanja.

Sredstva ugovora, prema grantu, bit će upotrebljena za izradu sistema za upravljanje predmetima u Ustavnom sudu BiH, web-stranice, nabavku računarske opreme, nabavku licenci za softvere, edukaciju stručnih saradnika na Evropskom sudu za ljudska prava.

Prema njenim riječima, grant će biti realizovan tokom 2013. i 2014. godine i bit će isplaćen u godišnjim ratama od po 99.000 eura.

"Naredne isplate slijede nakon što Ministarstvo vanjskih poslova Norveške dobije i odobri periodični izvještaj i projektne obračune, te primi potvrdu Ustavnog suda da se projekat provodi u skladu sa prijavom za dodjelu granta", pojasnila je Galićeva.

Lilo je istakla da je BiH još uvijek u tranziciji i "obilježena" konfliktima, zbog čega je uloga Ustavnog suda BiH, kao institucije koja služi stabilizaciji i očuvanju zemlje od izuzetne važnosti.

"Od velikog je značaja što Ustavni sud ima funkciju da štiti Ustav. Sud ima ulogu i u definisanju ustavnih normi, jer se one razvijaju u odgovoru na specifične svakodnevne izazove", rekla je Lilo.

Iako je Ustavni sud samo jedan, kaže Lilo, na njegov rad utječu mnogi od problema sa kojima se susreću i ostali sudovi, kao što su neadekvatan prostor, nedostatak osoblja i ograničene finansije.

"Nadamo se da će ugovor koji smo danas potpisali doprinijeti efikasnosti u radu ovog suda, kao i treningu i obuci osoblja i investicijama u tehničku opremu", naglasila je Lilo.