BiH
0

Potpisan sporazum za projekt "Skrining vida Sarajevo"

Klix.ba
Generalni direktor Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, prof. dr. Damir Aganović, šefica Klinike za očne bolesti, prof. dr. Emina Alimanović - Halilović, direktor za humanitarne poslove LDS-a za BiH i Hrvatsku, Ron Davison, šefica Dječijeg odjeljenja doc. dr. Alajbegović Jasmina Halimić i šefica RJ za socijalnu medicinu Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo, dr. Seniha Čelik potpisali su Sporazum za realizaciju humanitarnog projekta "Skrining vida Sarajevo".

Realizacijom projekta biti će poboljšano liječenje djece s oštećenjima vida.

"Ovim projektom je predviđeno testiranje vida učenika u svim predškolskim i školskim ustanovama na području Kantona Sarajevo od strane ljekara-specijalista naše ustanove. Vrijednost projekta za našu ustanovu se ogleda u činjenici da će za ovu svrhu biti donirana oprema za Odjel dječije oftamologije u iznosu od 30.000 dolara, a osnovni cilj je poboljšanje usluga za naše najmlađe pacijente sa oštećenjima vida", istakao je prof.dr.Damir Aganović.

Direktor za humanitarne poslove LDS-a za BiH i Hrvatsku, g.Ron Davison izrazio je veliko zadovoljstvo činjenicom da je Projekt okupio veliki broj institucija, te iskazao zahvalnost svim učesnicima/potpisnicima Sporazuma.

"Ovo je divan projekt, čijom realizacijom ćemo pomoći našoj djeci.Na potpisnicima Sporazuma je velika odgovornost, te se nadamo uspiješnoj realizaciji", kazao je g.Davison.

Projekt se sastoji od dvije ključne komponente, i to:

  • Provođenje skrininga vida za djecu predškolskog i školskog uzrasta u Kantonu Sarajevo i adekvatno opremanje Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, s ciljem da se pruži procjena i liječenje za osobe kojima je to potrebno;
  • Osiguranje obuke i opreme za liječenje retinopatije (ROP).

Šefica klinike za očne bolesti,prof.dr.Emina Alimanović - Halilović iskazala je zadovoljstvo činjenicom da će ova Klinika dobiti opremu zahvaljujući kojoj će se poboljšati kaliteta usluga za najmlađe pacijente.

"Posebno me raduje činjenica da će u okviru Projekta biti realizirana i edukacija za liječenje retinopatije.Zahvaljujući projektu ćemo imati tačan podatak o broju djece kojoj je potrebno liječenje, a rano dijagnosticiranje bilo koje vrste bolesti je osnova za uspiješno liječenje", kazala je prof.dr.Alimanović - Halilović.

Projekat je pokrenut preko dr. Gorana Čerkeza iz Federalnog ministarstva zdravlja, a podržan je i od Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo.