BiH
0

Potpisan sporazum o uređenju korita Miljacke

FENA
Gradonačelnica Sarajeva Semiha Borovac i direktor KJKP "Park" Osman Delić potpisali su danas Sporazum o realizaciji Plana aktivnosti na uređenju, održavanju, čuvanju i zaštiti uređenih vodotoka na području grada (čišćenje reguliranih korita Miljacke).

Projekt će biti realiziran u okviru Platforme "Pravci djelovanja Grada 2006.-2008." s ciljem da grad učini ambijentom ugodnog življenja i atraktivnom turističkom destinacijom a za njegovu provedbu Grad Sarajevo je iz budžeta izdvojio 70.000. KM. Pored ovog iznosa Grad će prema najavama gradonačelnice Borovac izdvojiti još 50.000 KM za sanaciju zidova korita Miljacke.

Ova suma će, prema riječima direktora "Parka" Delića, biti dovoljna za troškove čišćenja kompletnog korita Miljacke, što do sada nije bilo moguće jer je nedostajalo novca.

Delić je skrenuo pažnju i na trend bacanja starih guma u korito Miljacke te apelirao na vulkanizere da to više ne čine jer se time dodatno zagađuje rijeka i stvara ruglo za turiste i građane.

Radovi će biti izvođeni kontinuirano do oktobra i u okviru njih je planirano čišćenje kamenih i betonskih obala Miljacke, košenje trave na travnatim kosinama i redovno čišćenje korita rijeke od otpadaka.

Borovac je istakla kako Grad ne može sam voditi ovako jedan velik i važan ekološki projekt pa će u njega biti uključeni i FBiH, KS i općine te Istočno Sarajevo kako bi se uredilo korito Miljacke od Pala pa do RTV doma.

Grad Sarajevo ovim projektom planira i aplicirati kod Evropske komisije za novac iz njenih fondova i programa, saopćeno je iz Službe za informiranje Grada Sarajeva.