BiH
0

Potpisan sporazum o udruživanju više od 38 miliona maraka za povratak u ovoj godini

FENA
Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH, entitetska ministarstva za pitanja izbjeglih i raseljenih lica, te Distrikt Brčko udružili su sredstva u iznosu od 38.800.000 maraka za povratak u 2008. godini.

Sporazum o udruživanju i načinu realizacije ovih sredstava za rekonstrukciju stambenih jedinica povratnika u ovoj godini usvojen je i potpisan danas u Sarajevu na sjednici Komisije za izbjeglice i raseljene osobe BiH.

Prema ovom sporazumu, državno Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice osiguralo je 30.150.000 KM, FBiH i RS po četiri miliona, te Distrikt Brčko 650.000 KM.

Kako je nakon sjednice kazao predsjednik Komisije za izbjeglice i raseljene osobe Slavko Marin, Sporazum će se finansijski i tehnički realizirati putem Fonda za povratak BiH, dok će Komisija voditi cjelokupan proces povratka i donositi relevantne odluke.

U okviru preraspodjele sredstava, predviđeno je da se za zajednički projekt rekonstrukcije stambenih jedinica izbjeglih i raseljenih osoba u ovoj godini izdvoji 21.800.000 KM, što će prema trenutnim cijenama na tržištu iznositi oko 1.000 stambenih jedinica.

Za završetak projekata CEB Razvojne banke, čiji je cilj izgradnja 1.100 kuća, bit će izdvojeno četiri miliona maraka, a predviđeno je investiranje osam miliona maraka u obnovu stambenih zgrada, gdje treba da se vrate osobe koje su imala stanarska prava.

Pet miliona maraka bit će izdvojeno za održivi provratak. Sredstva za ovu godinu će biti operativna u narednih mjesec dana.

-Prvi put od 1995. godine u BiH imamo ozbiljan državni pristup pitanju povratnika i izbjeglica. Za ovu godinu izdvojeno je više nego dvostruko u odnosu na sve godine od 2000. godine do danas, izjavio je ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH Safet Halilović.

On je podsjetio da je u BiH reregistrovano 40.000 porodica, odnosno 136.000 osoba koje žele da se vrate svojim domovima. Za rekonstrukciju njihovih domova i održivi povratak potrebna su više od milijardu maraka.

To je ono što se mora osigurati u naredne tri godine, jer bez toga nema realizacije Aneksa 7 Dejtonskog sporazuma, istaknuo je Halilović.