BiH
0

Potpisan sporazum o stručnoj saradnji Univerziteta u Sarajevu i FMUP-a

FENA
Rektor Univerziteta u Sarajevu Faruk Čaklovica i federalni ministar unutrašnjih poslova Muhidin Alić potpisali su danas u Sarajevu Okvirni sporazum o nastavno-naučnoj saradnji između te dvije institucije.

Sporazum ima za cilj omogućiti saradnju između Univerziteta u Sarajevu i Federalnog MUP-a u edukaciji kadrova, a odnosit će se na naučne discipline koje će poboljšati rad policijskih pripadnika.

Rektor Čaklovica Sporazum je ocijenio veoma značajnim projektom koji podrazumijeva intenzivniju saradnju dviju institucija na stručnom i naučnom nivou.

On će se realizirati kroz odgovarajuće stručne seminare, simpozije i workshopove iz oblasti za koje Federalno ministarstvo unutrašnjih poslova pokaže interes. Trebao bi doprinijeti profesionalnijoj obučenosti kadrova MUP-a, ali i inicirati druge institucije da primijene projekt cjeloživotnog učenja.

Čaklovica očekuje da će saradnja rezultirati i prepoznavanjem FMUP-a kao insittucije koja u regiji ulaže velike napore ka demokratizaciji i stvaranju veće sigurnosti za sve građane.

Za ministra Alića ova saradnja ima višetruki značaj za osposobljavanje pripadnika FMUP-a, posebno kada je riječ o pružanju što većeg stepena sigurnosti. Ona će se realizirati na edukativnom planu, oblasti naučnog istraživanja te razmjenom kadrova.

On ujedno buduću saradnju smatra značajnim doprinosom provedbi reforme policije te dobrim putem ka kvalitetnom obrazovanju pripadnika MUP-a.