BiH - Španija
0

Potpisan sporazum o saradnji u borbi protiv kriminala

FENA
Ministar sigurnosti BiH Sadik Ahmetović i sekretar državne sigurnosti Kraljevine Španije Antonio Camacho Vizcaino, potpisali su danas u Madridu Sporazum između Bosne i Hercegovine i Kraljevine Španije o saradnji u borbi protiv kriminala, posebno terorizma, nezakonite trgovine drogama i organizovanog kriminala.

Ovaj sporazum će omogučiti jačanje operativne saradnje između nadležnih organa dviju država u borbi protiv međunarodnog terorizma, organizovanog kriminala, nezakonitog uzgoja, proizvodnje i prometa opojnim drogama, nezakonitih migracija i trgovine ljudima, krivotvorenja i mijenjanja bilo koje vrste dokumenata, borbi protiv korupcije, kao i razmjenu informacija, ekspertiza i oficira za vezu.

Tokom boravka u Madridu ministar sigurnosti Ahmetović je zajedno sa ostalim članovima delegacije posjetio Centar za borbu protiv terorizma i organizovanog kriminala, Specijalnu antiterorističku jedinicu kao i Centar za forenziku.

Ministar Ahmetović se također susreo sa tri policijska službenika koji su učestvovali u lišavanju slobode Veselina Vlahovića Batka, a koji je izručen Bosni i Hercegovini 27. augusta 2010. godine. Ovom prilikom ministar Ahmetović se, uime svih nevino nastradalih građana Bosne i Hercegovine, zahvalio na uspješno izvedenoj akciji hapšenja i ekstradicije Veselina Vlahovića Batka u Bosnu i Hercegovinu.

Tokom bilateralnog sastanka sa sekretarom državne sigurnosti Vizcainom, ministar Ahmetović je zahvalio na nesebičnoj pomoći koju je Španija proteklih godina pružala Bosni i Hercegovini, posebno u procesu obnove i rekontrukcije naše zemlje, kao i u procesu integracije u NATO i Evropsku uniju, s posebnim osvrtom na podršku i pomoć u procesu vizne liberalizacije.

Na sastanku je inicirana i saradnja na području zaštite tajnih podataka između BiH i Španije, kroz pokretanje incijative za zaključivanje bilateralnog sporazuma o zaštiti tajnih podataka, uspostava institucionalne saradnje na polju migracija kao i skoro potpisivanje protokola između Vijeća ministara BiH i Vlade kraljevine Španije o implementaciji sporazuma između BiH i Evropske zajednice o readmisiji osoba s ilegalnim boravkom, saopćeno je iz Ministarstva sigurnosti BiH.