BiH
0

Potpisan sporazum o saradnji ministarstava odbrane i oružanih snaga BiH i Crne Gore

FENA
Tokom boravka u Crnoj Gori delegacija Ministarstva odbrane BiH koju predvodi ministar odbrane Selmo Cikotić danas se u Podgorici sastala sa predstavnicima Ministarstva odbrane Crne Gore koju je predvodio ministar odbrane Boro Vučinić.

Razgovaralo se o budućoj saradnji ministarstava odbrane i oružanih snaga BiH i Crne Gore, kao i iskustvima na putu priključenja EU i NATO-u.

Ovom prilikom ministri odbrane potpisali su Sporazum o saradnji u oblasti odbrane između dva ministarstva i oružanih snaga, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Ministarstva odbrane BiH.

"Mi danas svjedočimo formaliziranje i okončanje jednog protokolarnog ili ceremonijalnog čina kojim je uokvirena saradnja između dva ministarstva i oružane sile dvije susjedne i prijateljske države i svjedočimo o činu koji po svojoj sadržini, karakteru i posljedicama ima suštinski značaj. Kao što je kolega Vučinić naglasio, mi smo i do sada imali vrlo konkretnu i korektnu saradnju, ali će od ovog dana ova saradnja dobiti novi kvalitet, dobiti jednu novu organizacionu podlogu i cijenimo da će nakon ovog današnjeg čina ta saradnja biti i potpunija i plodotvornija", izjavio je nakon sastanka ministar Selmo Cikotić.

"Iz perspektive naših iskustava mogu reći da je reforma odbrane u BiH bila nosilac mnogih pozitivnih promjena, mehanizam koji je pomagao rješavanju pitanja i izvan i iznad struktura odbrane i mislim da će na sličan način saradnja između dva ministarstva susjednih i prijateljskih zemalja i njihovih oružanih snaga, predstavljati jedan generirajući i noseći mehanizam koji će kataliziraiti i potpomagati saradnju dvije države i u drugim oblastima saradnje izvan i iznad oružanih snaga", dodao je Cikotić.

"Mislim da je priroda regionalnih, širih, pa sve do globalnih odnosa takva, da je međusobna upućenost zemalja jedne na druge sve naglašenija i sve bitnija. Mi smo sa globalizacijom i internacionalizacijom mnogih drugih pitanja dobili činjenicu da su i sve prijetnje sigurnosti pojedinih država dobile globalni karakter, dobile su širok međunarodni karakter i borba država i njenih sigurnosnih i odbrambenih sistema da očuva stabilnost sigurnosti svojih građana će zahtijevati visok stepen integracije i saradnje sa ostalim učesnicima međunarodnog poretka, a saradnja sa susjedima je u tom smislu od krucijalnog značaja", dodao je Cikotić.

Ova saradnja o kojoj danas govorimo podrazumijeva vrlo otvoren ali u isto vrijeme vrlo korektan odnos u oba smjera. Mislim da smo mi to sada uspostavili, ali ćemo svakako imati i takta i smisla da to dalje razvijamo upravo sa stanovišta ove potrebe da tom vrstom saradnje stimuliramo i ohrabrujemo saradnju i u drugim oblastima od obostranog interesa za dvije države, sve njihove strukture. U ovom slučaju mi govorimo o ministarstvima odbrane koji vode put i jedne i druge države prema porodici progresivnih, demokratskih i razvijenih zemalja evroatlantskih, političkih, sigurnosnih, ekonomskih i drugih integracija, kazao je ministar Cikotić.