BiH
232

Potpisan Sporazum o saradnji između općina Srebrenica i Novi Grad Sarajevo

Klix.ba
Delegacija Opštine Srebrenica načelnik Ćamil Duraković i šef kabineta Nermin Alivuković boravili su danas u zvaničnoj posjeti Općini Novi Grad Sarajevo, gdje su razgovarali s načelnikom mr. Semirom Efendićem i njegovim saradnicima.

Tom prilikom načelnici dvije općine potpisali su Sporazum o unapređenju buduće saradnje između dvije lokalne zajednice u oblastima privrede, obrazovanja, kulture i civilne zaštite. Održan je i radni sastanak timova koji će u narednom periodu raditi na unapređenju saradnje u navedenim oblastima.

"Planiramo saradnju sa Opštinom Srebrenica, prije svega kroz budžetsku podršku u infrastrukturnim projektima koji će se realizirati na prostoru opštine Srebrenica. Zadnje dvije godineza te namjene iz budžeta Općine Novi Grad Sarajevo uplaćeno je po 50.000 KM, a tako je planirano i za 2014. godinu. Odlučili smo da saradnju unaprijedimo tako što ćemo potpisati širi Sporazum o saradnji dvije općine, koji će se odnositi prije svega na saradnju u oblastima privrede, obrazovanja, kulture, civilne zaštite", kazao je tom prilikom načelnik Efendić. Istakao je da ga raduje činjenica da se Opština Srebrenica najviše bavi privredom i pokušava što više raditi na zapošljavanju, što je dobar znak za povratak u ovaj grad.

"Otvaranje radnih mjesta u povratničkim mjestima je izuzetno značajno, posebno za Srebrenicu. Nadam se da će naša pomoć biti od koristi za sve ono što se dešava u Opštini Srebrenici", riječi su načelnika Efendića.

Duraković je izrazio zahvalnost Općini Novi Grad Sarajevo na podršci koju pruža Srebrenici, posebno kada je u pitanju finansijska pomoć. Istakao je da je to rijedak oblik konkretne pomoći Srebrenici.

"Naša saradnja je počela odmah nakon našeg dolaska na načelničke pozicije. Zahvaljujem se Općini Novi Grad Sarajevo i Općinskom vijeću, koji su dali podršku Srebrenici posebno u konkretnoj finansijskoj pomoći. Trudit ćemo se da proširimo našu buduću saradnju", kazao je načelnik Opštine Srebrenica.