BiH
10

Potpisan Sporazum o saradnji između Jajca i Hallsberga

Klix.ba
Danas je zvanično potpisan Sporazum o saradnji između Općine Jajce i Grada Hallsberga iz Švedske. Nakon Piacenze iz Italije, grada Alačati u Turskoj, Virovitice iz Republike Hrvatske ovo je četvrti grad prijatelj grada Jajca.

Na sjednici Općinskog vijeća Jajce, koje je i donijelo Zaključak o uspostavi saradnje, načelnik Općine Jajce Nisvet Hrnjić i gradonačelnik Grada Hallsberg Thomas Doxryd, te predsjedavajući Općinskog i Gradskog vijeća Jajca i Hallsberga Jozo Budeš i Hans Karlsson zajednički su potpisali Sporazum kao najviši izraz dosadašnjeg prijateljstva i trajne međusobne saradnje na privrednom, turističkom, kulturno-umjetničkom, sportskom i društvenom životu dva grada.

U Hallsbergu živi veći broj stanovnika Jajca, a inicijativa za uspostavu prijateljstva krenula je od Jajčana Roberta Mešića i Sedina Keljalića. Rukometni klub Jajce tokom prošle godine gostovao je u Hallsbergu na velikom Međunarodnom turniru u rukometu na otvorenom i osvojio visoko drugo mjesto, a gradonačelnik Thomas proglašen je za počasnog člana jajačkog rukometnog kluba.

"Ovo je naša treća posjeta Jajcu i sigurni smo da će saradnja naših gradova, nakon zvaničnog potpisivanja sporazuma, biti još bogatija, a ja sam sretan što u svom gradu imam priliku biti gradonačelnikom i Jajčanima, koji su svojim boravkom oplemenili našu zajednicu", istakao je Gradonačelnik Hallsberga Thomas Doxryd i u znak zahvalnosti za uspostavljenu saradnju uručio zastavu grada Hallsberga kao znak trajnog prijateljstva.

Tačno prije sedam dana u Jajcu su Načelnik općine Jajce Nisvet Hrnjić i Gradonačelnik grada Virovitice Ivica Kirin potpisali su Sporazum o suradnji kraljevskih gradova Grada Virovitice i Općine Jajce.

Rezultat je to dugogodišnje saradnje a svečano potpisivanje upriličeno je u povodu obilježavanja dana oslobođenja Jajca. Sporazum je potpisan kao izraz prijateljstva kojim se izražava spremnost za razvijanje saradnje u svim oblasima i od posebnog je značaja imajući u vidu da je Republika Hrvatska na pragu ulaska u Evropsku uniju čija iskustva će biti od velikog značaja na putu BiH za ulazak u EU.

Mjesna zajednica Vinac - općina Jajce prijatelj je sa gradom Ottensheim u Austriji.

"Prijatelja nikad nije dosta, zato Jajce korača ovim stazama uspostavljajući saradnju i povezujući se i na ovaj način sa svojim građanima koji su privremeno utočište našli izvan svoga grada i svoje zemlje, a saradnja između dva grada je saradnja i između dvije države i čast nam je da imamo prijatelje sa kojima zajedno gradimo bolje uslove života za svoje građane", između ostalog potvrdio ja Nnačelnik općine Jajce Nisvet Hrnjić.

Tokom posjete Jajcu predstavnici Gradske uprave Grada Hallsberga Općinskoj organizaciji Crvenog križa Jajce uručili su pomagala za invalidne osobe i prikupljena novčana sredstva dar djece sa posebnim potrebama iz Hallsberga za djecu s posebnim potrebama u Jajcu.