Intenzivnija saradnja
0

Potpisan sporazum o saradnji BiH i Crne Gore u oblasti turizma

FENA
Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mladen Zirojević i ministar turizma Crne Gore Predrag Nenezić potpisali su danas u Sarajevu Sporazum o saradnji u oblasti turizma između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Crne Gore.

Ministar Zirojević je nakon potpisivanja kazao novinarima da je ovo nastavak pokušaja da se u jednom regionalnom nivou stvori pravni okvir za intenzivniju saradnju u oblasti turizma.

Podsjetio je da je ovakav sporazum ranije potpisan i sa Srbijom, te da se nada da će do kraja godine i s Hrvatskom biti zaključen jedan ovakav sporazum.

Po njegovim riječima, Sporazum, prije svega, stvara pravni okvir za bližu saradnju nacionalnih lokalnih turističkih zajednica.

„Samim sporazumom definirani su oblici saradnje, od razmjene publikacija, iskustava, organiziranja sajamskih manifestacija, a sve u cilju koordiniranog djelovanja kojim bi se stvorio zajednički turistički proizvod koji bi bio u poziciji da se uspješno plasira na treća turistička tržiša“, kazao je Zirojević.

Dodao je da je BiH interesantna turistička destinacija građanima Crne Gore i obratno.

Iznio je podatak da je od milion turista koji su prošle godine posjetili Crnu Goru, 100 hiljada je iz BiH što je otprilike 10 posto.

„Upravo to je razlog što će danas u Sarajevu biti otvorena Nacionalna turistička organizacija Crne Gore. Crna Gora je na taj način iskazala veliko interesovanje prema BiH i prva smo zemlja u regionu u kojoj će Crna Gora otvoriti jednu takvu kancelariju. Sve ovo govori da je turizam prepoznat kao privredna grana koja nudi jako puno i u smislu otvaranja velikog broja novih radnih mjesta i u smislu ostvarenja profita“, kazao je Zirojević.

Ministar turizma Crne Gore Predrag Nenezić je, ocjenjujući da je ovo važan sporazum za dvije države, kazao da je turizam kao važna ekonomska grana koja doprinosi brzom stvaranju domaćeg bruto proizvoda, podizanju životnog standarda i novih radnih mjesta, važna privredna grana u obje države.

Kazao je kako je siguran da će ovaj sporazum doprinijeti unapređenju odnosa, prije svega dvije turističke privrede.

„Bosna i Hercegovina je vrlo interesantna crnogorskim građanima kad je u pitanju turizam, i na moru, a posebno na planini. Mislim da zajednički možemo puno toga uraditi kako bi se broj građana Crne Gore koji provodi odmor u BiH povećao. S druge strane, u Crnoj Gori imamo sve više turista iz BiH i mislimo da se taj broj može značajno povećati“, kazao je Nenezić.

Dodao je kako misli da je ovaj sporazum dobar i u cilju unapređenja saradnje dva ministarstva, „jer ono što je velika šansa za sve nas u regionu to je zajednički nastup prema trećim, velikim, prekookeanskim tržištima“.

„Mislimo da zajedno s ostalim našim susjedima, sa kojima i jedni i drugi dobro sarađujemo, možemo ostvariti dobru poziciju u ovoj teškoj turističkoj bici koja se vodi globalno za velika tržišta, a to su Kina, Indija, Japan...“, kazao je ministar Nenezić.

Odgovarajući na novinarsko pitanje o broju crnogorskih turista u BiH, ministar Zirojević je odgovorio da je oko 100 hiljada bh. turista prošle godine posjetilo Crnu Goru, a obratno je bilo oko osam hiljada crnogorskih turista u BiH.

„Imamo tu jedan debalans, nesrazmjer, ali kad pogledate neke druge privredne grane, oblasti mogu reći da tu postoji neka ravnoteža. Ako se uzme, recimo, trgovinska razmjena, tu imamo pokrivenost uvoza izvozom 300 posto s Crnom Gorom pa je to neka ravnoteža. Zaključak sa sastanka koji je prethodio ovoj konferenciji je da i u jednom i u drugom segmentu moramo učiniti što više kako bi se ta disproporcija, taj nesrazmjer smanjio, jer svakako tim podacima ne možemo biti zadovoljni, ni jedna ni druga strana“, kazao je ministar Zirojević.