BiH
12

Potpisan sporazum o rekonstrukciji vodovodne mreže u KS: Cilj je smanjiti redukcije vode

Klix.ba
Foto: Press KS
(Foto: Press KS)
Potpisan je sporazum o rekonstrukciji vodovodne mreže u Kantonu Sarajevo, a potpisali su ga ministar komunalne privrede i infrastrukture KS Senad Hasanspahić, načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić, savjetnik načelnika Općine Centar Mustafa Resić, pomoćnik općinskog načelnika Novog Grada Emir Dedović i direktor Kantonalnog javnog komunalnog preduzeća (KJKP) "Vodovod i kanalizacija" Nezir Hadžić.

"Ovo je vrlo značajan projekt rekonstrukcije vodovodne mreže, koji se izvodi na potezu ulica Obala Kulina bana od mosta Skenderija do mosta Drvenija, i u dužini od skoro dva kilometara s cijevima velikog profila. Njegovom realizacijom smanjit ćemo gubitke vode, jer su stanovnici ovog centralnog dijela grada praktično dugi niz godina u noćnim satima ostajali bez vode. Nakon završetka ovog projekta za koji je resorno ministarstvo izdvojilo 650.000 KM sredstava iz vodnih naknada, nadam se da ćemo stanovnicima općina Centar i Stari Grad obezbijediti urednije snabdijevanje vodom", rekao je Mustafa Resić.

Projekt rekonstrukcije vodovodne i kanalizacione mreže izvodit će KJKP "Vodovod i kanalizacija" u skladu sa svojim projektnim rješenjima.

"Našom analizom smo ustanovili da je vodovodna mreža najkritičnija na ovim dijelovima grada i ovaj lokalitet smo izabrali kao najteži za izvođenje radova i time započeli aktivnosti na rekonstrukciji vodovodne mreže koja za cilj ima Sarajevo bez redukcije vode", kazao je direktor VIK Nezir Hadžić.

Najavio je da će s ovim aktivnostima, a ovisno od lokaliteta, radovi će traju od 60 do 90 dana što znači da bi već početkom septembra bili u završnoj fazi. Iskoristio je priliku i zamolio građane da budu strpljivi tokom izvođenja pomenutih radova. Današnjim potpisivanjem sporauma Ministarstvo komunalne privrede i infrastrukture Kantona Sarajevo je za rekonstrukciju vodovodnih mreža u Općinama Stari Grad i Novi Grad osiguralo sredstva u iznosu od 450.000 KM i 853.610 KM.

"Ovim smo krenuli sa vrlo zahtjevnim projektom rekonstrukcije vodovodne i kanalizacione mreže na području Kantona Sarajevo. Radove započinjemo na području Općine Centar, jer tu imamo evidentno najvećih problema", istaknuo je ministar Hasanspahić.

Naglašena je da realizacija projekta neće dovesti u pitanje redovno snabdijevanje vodom jer se radi o polaganju novog cjevovoda, tako da će građani ostati bez vode samo kada se budu prespajale.

Na području Starog Grada radit će se rekonstrukcija vodovodne mreže u dužini od 960 metara od Drvenije do Vijećnice.

"Cijevi idu trotoarom uz zid Miljacke, a ne cestom pa se nadam da se ni saobraćaj neće morati obustavljati, kao što je to bilo 2005. godine, kada se radila kompletna rekonstrukcija ulice Obala Kulina bana. Dogovorili smo se i da Općina Stari Grad sa svojim sredstvima rekonstruiše oko 258 metara vodovodne mreže u dijelu ulice Komatin, tačnije od ulice Sutorinska do ulice Hambina carina", pojasnio je načelnik Hadžibajrić.

Pomoćnik načelnika Dedović je ovom prilikom rekao kako i Općina Novi Grad ima problema sa vodosnabdijevanjem, te se nada da će potpisivanjem ovo današnjeg sporazuma kojim je obuhvaćena rekonstrukcija vodovodne mreže na dionici Alipašin most - Čengić Vila uspjeti bar donekle riješiti trenutne probleme.