BiH
0

Potpisan sporazum o poljoprivrednoj saradnji između BiH i Poljske

FENA
Mladen Zirojević
Mladen Zirojević
Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mladen Zirojević i poljski ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Marek Sawicki potpisali su danas u Sarajevu, nakon službenih razgovora dviju delegacija koje su predvodili, Sporazum o saradnji u oblasti poljoprivrede između BiH i Poljske.

Ministar Zirojević je nakon svečanog potpisivanja Sporazuma istaknuo da on predviđa tješnju saradnju u oblasti poljoprivrede u svim segmentima, te da predstavlja solidnu osnovu za održavanje kvalitetnih sajamskih manifestacija, saradnju naučno-istraživačkih institucija te jačanje kapaciteta BiH za povlačenje sredstava iz IPA fonda EU za poljoprivredu kada joj budu dostupna.

Sporazumom je, također, predviđeno formiranje radne grupe za implementaciju sporazuma, te održavanje konferencije poljoprivrednih radnika čiji je cilj razmjena iskustva i znanja.

Značaj ovog sporazuma je i u tome što je Poljska imala slično društveno uređenje i nivo ekonomske razvojenosti kao BiH, te zato dobro razumije probleme u oblasti poljoprivrede s kojima se suočava BiH, a koje je ona uspjela riješiti, smatra Zirojević.

On je, također, naglasio činjenicu da je Pojska agrarna sila u evropskim okvirima, da je poljoprivreda pokretač ekonomije u ovoj zemlji, te da je Poljska uspjela povući oko dvije milijarde eura iz IPA fondova za poljoprivredu.

Zirojević zato smatra da ako BiH bude slijedila primjer Poljske, uslijedit će izdašna pomoć EU što bi preokrenulo situaciju u BiH.

Poljskoj je stalo da BiH što prije postane članica EU-a, poručio je ministar Sawicki, dodajući da Poljska želi što jaču saradnju sa BiH te da sa našom zemljom može podijeliti svoje iskustvo iz približavanja EU.

Poljska je otvorena za pržanje stručne pomoći u svim segmentima poljoprivrede, a Sawicki se nada da će ovaj sporazum biti dobar početak za saradnju između dviju zemalja i u drugim oblastima.