BiH
0

Potpisan sporazum o boljoj saradnji policije i tužilaštava u BiH

FENA
Sporazum o saradnji u sklopu projekta "Uspostava boljih mehanizama saradnje policije i tužilaštava" koji se realizira uz finansijsku potporu vlade Velike Britanije potpisan je danas u Sarajevu.

Dokument, koji je u funkciji ostvarivanja efikasnije saradnje policije i tužilaštava u procesuiranju krivičnih djela, potpisali su predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH (VSTVBiH) Branko Perić, ministar sigurnosti BiH Tarik Sadović, ambasador Velike Britanije u BiH Mathew Rycroft, te ministar unutarnjih poslova FBiH Muhidin Alić i Duško Kovačević, savjetnik u MUP-u RS-a.

Kako je nakon potpisivanja Sporazuma istaknuo ambasador Rycroft, uspostava i ostvarenje vladavine prava u Bosni i Hercegovini ostaje ključni izazov na njenom putu ka članstvu u Evropskoj uniji(EU).

Rycroft je pozdravio potpisivanje sporazuma, ocijenivši da ostvarivanje bolje koordinacije između policije i tužilaštava jamči efektivnije provođenje krivičnih istraga. U tom kontekstu, podsjetio je na tzv. "Kopenhaške kriterije" kojima se utvrđuje minimum standarda za zemalje koje pretenduju na članstvo u EU, a koji se tiču uspostave demokratske uprave i vladavine zakona, uz napomenu da su evropska vrata za BiH otvorena, ukoliko se nastavi s provedbom neophodnih reformi.

Ministar Sadović je ocijenio da je spomenutim dokumentom potvrđena zajednička opredijeljenost da se aktivnosti na planu suzbijanja svih oblika kriminala unaprijede u interesu države i građana BiH, ali i napretka naše zemlje na putu ka evroatlantskim integracijama.

Posebno je istaknuo važnost uspostave jedinstvene kaznene evidencije na nivou BiH radi efikasnijeg gonjenja i procesuiranja počinitelja krivičnih djela.

Potpisivanje Sporazuma pozdravili su i Branko Perić, predsjednik VSTV-a BiH, Muhidin Alić,federalni ministar unutarnjih poslova, i Duško Kovačević, savjetnik ministra unutarnjih poslova RS-a naglašavajući spremnost institucija koje predstavljaju da učine sve da bi se u cijelosti realizirali ciljevi sadržani u ovom dokumentu.

Radi se o ciljevima koji podrazumijevu usvajanje neophodnih podzakonskih akata, uspostavljanje kontinuirane zajedničke edukacije policije i tužitelja, usuglašavanje evidencija i statistika te osiguranje uvjeta za pristup kaznenim i drugim evidencijama.

Potpisivanju Sporazuma u sjedištu VSTV-a BiH prisustvovali su predstavnici bh. agencija za provedbu zakona i pravosudni djelatnici.