"Ne smije se ponoviti slučaj Divjak"
0

FOTO / Potpisan Sporazum Hrvatske i BiH o predaji i prihvatu osoba

FENA
Ministar unutarnjih poslova Republike Hrvatske Tomislav Karamarko i ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Sadik Ahmetović potpisali su danas u Opatiji sporazum o predaji i prihvatu osoba čiji je ulazak ili boravak u zemlji protuzakonit.

"Ne smije se dozvoliti da se ponove slučajevi kao što je hapšenje penzioniranog generala Armije RBiH Jovana Divjaka ili hrvatskog branitelja Tihomira Purde po potjernicama iz Srbije, što je unijelo i unosi nemir u BiH, Hrvatsku te u mnogome destabilizuje odnose u regionu. Neophodno je da se taj problem hitno riješi na način da se što prije dođe do međudržavnih ugovora koji će spriječiti da se ovakvi slučajevi ponavljaju", zaključili su danas na radnom sastanku delegacija Ministartva sigurnosti BiH i MUP-a Republike Hrvatske u Opatiji zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar sigurnosti BiH Sadik Ahmetović i ministar unutrašnjih poslova Republike Hrvatske Tomislav Karamarko.

Dvije zemlje imale su i do sada sporazum ovoga tipa iz 2002. godine, ali je danas potpisani sporazum moderniziran i usklađen s nadležnim EU obrascima što će, procjenjuje se, olakšati, pojednostaviti i ubrzati prihvati i predaja osoba na koje se odredbe sporazuma odnose.

Bosanskohercegovački ministar Ahmetović ocijenio je dosadašnju saradnju dviju zemalja uspješnom.

"BiH će ulaskom Hrvatske u EU graničiti s Unijom pa se na ovaj način priprema za što kvalitetniju prekograničnu saradnju", rekao je Ahmetović te ocijenio da sklapanje ovakvog sporazuma s Hrvatskom govori o kapacitetima BiH na području migracijskih procesa.

" Na sastanku održanom prije potpisivanja sporazuma govorilo se i o aktuelnim slučajevima Tihomira Purde i Jovana Divjaka", rekao je ministar Ahmetović, upozorivši da ti slučajevi opterećuju unutrašnje političke odnose u BiH te izazivaju probleme u regiji.

"To nije u interesu ni jedne zemlje", poručio je. Istakao je kako

se dogovorilo da se kod ministara pravosuđa, premijera i predsjednika zemalja inicira postupak poboljšanja političke situacije između država a u cilju sklapanja ugovora kojim bi se ubuduće reguliralo ovakve slučajeve.

Ministar Karamarko je danas potpisani sporazum ocijenio nadogradnjom i europeizacijom dosadašnjeg te izrazio očekivanje da će novi sporazum doprinijeti još boljoj saradnji zemalja i policija.

Spominjući slučajeve Purde, Divjaka ali i Vesne Bosanac rekao je da to donijelo nemir s obzirom na funkcioniranje zakona Srbije iz 2003. godine.

"Zajedničko djelovanje pravnih stručnjaka, ali i političara dviju zemalja odnosilo bi se na taj zakon. Zatražit ćemo da se ministri pravosuđa i državni advokati sastaju s pravnim stručnjacima i u što kraćem roku nađu odgovor na taj zakon koji, s obzirom na to kako se reflektirao kroz ove slučajeve, nije pravedan", kazao je Karamarko.

Slučajevi kao što su Purda, Divjak i Bosanac više se ne bi smjeli dogoditi, ali uz pretpostavku i želju da se odnosi sa Srbijom i dalje održavaju na dosadašnjoj razini, rekao je hrvatski ministar.

Glasnogovornik MUP-a Krunoslav Borovec ovom prigodom je istakao da je preko hrvatsko-bosanskoherecegovačke granice prošle godine prešlo 53,5 miliona putnika.

"Hrvatska je 2011. iz BiH temeljem dosadašnjeg sporazuma prihvatila jednu osobu, a BiH predala njih 236. Zabilježeno je 1083 slučaja prekograničnog kriminala koji su se uglavnom odnosili na krijumčarenje i to cigareta, opijata i automobila", izvijestio je.