Varšava
0

Potpisan Radni sporazum o saradnji BiH i FRONTEX-a

FENA
Tarik Sadović
Tarik Sadović
U sjedištu FRONTEX-a u Varšavi, danas je upriličeno svečano potpisivanje "Radnog sporazuma o uspostavljanju operativne saradnje između Ministarstva sigurnosti BiH i Evropske agencije za upravljanje operativnom saradnjom na vanjskim granicima država članica Evropske unije (FRONTEX)“.

Radni sporazum potpisali su zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Tarik Sadović i izvršni direktor FRONTEX-a Ilkka Laitinen, u prisustvu visokih zvaničnika FRONTEX-a, Ministarstva sigurnosti i Granične policije BiH.

Ministar Sadović je naglasio da današnje potpisivanje Sporazuma, predstavlja krunu uspješne saradnje FRONTEX-a i nadležnih institucija BiH, jer se njime na formalan način, prije punopravnog članstva BiH u EU, omogućava Graničnoj policiji i drugim bh. agencijama za provedbu zakona, da se uključe u rad ove značajne evropske agencije i aktivno učestvuju u jačanju evropske sigurnosti i borbe protiv svih oblika kriminala.

"S ovim sporazumom, Bosna i Hercegovina je ispunila jedan od važnih zahtjeva iz Mape puta za liberalizaciju viznog režima“, istaknuo je ministar Sadović.

Izvršni direktor FRONTEX-a Laitinen je rekao da nadležne bh. agencije stiču sve veći ugled među zemljama EU i da potpisani Sporazum ima obostranu korist za sigurnost evropskih granica.

Sam Radni sporazum, obuhvata prikupljanje, analizu i razmjenu informacija, saradnju u oblasti obuke, tehničku saradnju, zajedničke operacije na granicama BiH i članica EU, te učešće u zajedničkim akcijama i pilot projektima, koje organizuje FRONTEX.

FRONTEX je evropska agencija za upravljanje operativnom saradnjom na vanjskim granicama država članica EU, formirana krajem 2004. godine radi pomoći državama članicama u obuci granične policije.

FRONTEX pomaže svojim članicama u okolnostima koje zahtijevaju povećanu tehničku i operativnu pomoć na vanjskim granicama, te pruža podršku u organizovanju zajedničkih operacija, saopćeno je iz Ministarstva sigurnosti BiH.