BiH
0

Potpisan protokol o saradnji u izgradnji GP Bijača i Svilaj

FENA
Ministarstvo komunikacija i prometa BiH, Uprava za indirektno oporezivanje BiH, Ministarstvo prometa i komunikacija FBiH i JP Autoceste FBiH d.o.o. Mostar potpisali su Protokol o saradnji nadležnih organa u BiH u realizaciji izgradnje graničnih prijelaza Bijača i Svilaj.

JP Autoceste FBiH d.o.o. Mostar su započele izgradnju dionice autoputa Bijača-Kravice u septembru 2011., a radovi bi trebali biti završeni do kraja septembra ove godine. Unutar te dionice, dužine 5,25 km, nalazi se i GP Bijača.

U toku je eksproprijacija zemljišta na dionici Svilaj - Odžak, dužine 11 km, a radovi bi trebali početi do kraja godine.

Kako se navodi u saopćenju JP Autoceste FBiH, Uprava za indirektno oporezivanje završit će eksproprijaciju zemljišta na GP Bijača i GP Svilaj, a JP Autoceste FBiH d.o.o. Mostar će izgraditi parterni dio graničnog prijelaza (do nivoa asfalta, bez instalacija).

Prema tekstu Sporazuma između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Hrvatske o izgradnji graničnih dionica autoputa na Koridoru Vc, potrebno je ubrzati pripreme i izgradnju GP Bijača i GP Svilaj.

U trenutku ulaska Hrvatske u Evropsku uniju to će biti granični prijelazi Bosne i Hercegovine sa Evropskom unijom, preko kojih će BiH jedino moći izvoziti životinje, proizvode životinjskog porijekla, ribu i druge specifične proizvode.