Ustupanje dokaza u istragama
0

Potpisan Protokol o saradnji tužilaštava BiH i Srbije

Anadolija
Srbijanski tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević i predstavnica Tužilaštva Bosne i Hercegovine Jadranka Lokmić-Misirača potpisali su danas u Briselu Protokol o saradnji i ustupanju dokaza u istragama ratnih zločina, javio je reporter agencije Anadolija.

Protokolom je definirana razmjena informacija i dokaza na principu dobrovoljnosti u predmetima ratnih zločina. Protokol će omogućiti efikasnije postupake za ratne zločine, posebno u slučajevima kada se otvaraju paralelne istrage u Bosni i Hercegovini i Srbiji. Danas potpisani dokument pomoći će prevazilaženju situacija koje se dašavaju kada se dokazi nalaze u jednoj državi, a počinilac krivičnog djela ratnih zločina u drugoj.

Tužilac za ratne zločine Srbije Vladimir Vukčević izjavio je prije potpisivanja Protokola da srbijansko tužilaštvo sada ima reguliranu saradnju sa svim državama u regionu kada su u pitanju istrage ratnih zločina.

"Tužilaštvo za ratne zločine je na osnovu ovakvih sporazuma do sada razmenilo informacije i dokaze u preko 150 predmeta ratnih zločina u regionu. Pregovori srpskog i tužilaštva BiH oko potpisivanja Protokola o saradnji trajali su više od dve godine", kazao je Vukčević.

Potpisivanju Protokola između tužilaštava BiH i Srbije prisustvovali su nedavno imenovani glavni tužilac BiH Goran Salihović, generalni direktor u Direktoratu Evropske komisije za proširenje EU Stefano Sanino, direktor za Zapadni Balkan u Direktoratu EK za proširenje EU Pierre Mirel, kao i niz drugih visokorangiranih predstavnika međunarodnioh organizacija.