BiH
0

Potpisan protokol o saradnji arhiva BiH i Srbije

FENA
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Direktori arhiva Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Šaban Zahirović i Miroslav Perišić potpisali su danas u Sarajevu Protokol o saradnji, kojim će stručni odnosi ovih dviju institucija biti unprijeđeni.

Protokolom je reguliran široki prostor saradnje ovih dviju arhivskih institucija te podrazumijeva lakši pristup informacijama i dokumentima za stručnjake koji se bave različitim istraživanjima, razmjenu izložbi, stručnih publikacija i dokumenata te saradnju na zajedničkim projektima.

Direktor Arhiva Republike Srbije Miroslav Perišić istaknuo je da će ovaj dokument omogućiti uposlenicima oba arhiva, ali i istraživačima i historičarima da lakše mogu proučavati teme kojima se profesionalno bave, zatim objavljivanje serije dokumenata te omogućiti rad na zajedničkim projektima, kao što je skoro obilježavanje godišnjice Prvog svjetskog rata.

"Od danas će istraživači iz BiH koji budu dolazili u Arhiv Srbije imati mogućnost da brže dobiju informacije i dokumente koji su im potrebni za istraživanje, što važi i u obrnutom smjeru", kazao je.

Potcrtao je značaj arhiva kao čuvara pamćenja i identiteta. Nazvao ih je najznačanijim državnim institucijama u svakoj državi, jer se u njima nalaze dokazi da "postojimo kao pojedinci i država".

Direktor Arhiva BiH Šaban Zahirović smatra da je prirodna potreba da arhivi s prostora bivše Jugoslavije, koji čuvaju ogroman dio zajedničke baštine nastale u višedecenijskoj zajedničkoj državi, putem razmjene informacija i publikacija, zajedničke prezentacije i drugih vidova stručne saradnje grade nove mostove i učvršćuju temelje dobre saradnje.

Potpisivanju Protokola prisustvovali su i predstavnici Ministarstva vanjskih poslova BiH i Ambasade Republike Srbije u BiH.