BiH
0

Potpisan protokol o pružanju bolje zaštite žrtvama nasilja

FENA
Direktorica Fondacije lokalne demokratije Jasmina Mujezinović i direktor KJU Porodično savjetovalište Mustafa Čorić potpisali su danas u Sarajevu Protokol o suradnji radi prevencije, pomoći, kvalitetne zaštite i borbe protiv nasilja.

Nakon zvanične ceremonije potpisivanja istaknuto je da se tim dokumentom želi omogućiti pružanje kvalitetne profesionalne pomoći osobama koje se suočavaju s nekim oblikom nasilja, odnosno problemima koji uzrokuje neka druga osoba. Istaknuto je da nasilje ne poznaje spol niti godine, a uzroci su uglavnom posljedice ratnih dešavanja u BiH.

Fondacija i Savjetovalište radit će zajednički i na izradi vodiča za pomoć osobama koje trebaju zaštitu od nasilja. Planirano je i formiranje grupe samopomoći radi podrške i osnaživanja osoba izloženih nasilju.

Potpisinici će u suradnji s Prosvjetno-pedagoškim zavodom i resornim ministartvom raditi i na izradi strategije prevencije nasilja među učenicima osnovnih i srednjih škola u Kantonu Sarajevo. Istaknuto je da je nažalost takva vrsta nasilja učestala.

Fondacija lokalne demokratije, pod pokroviteljstvom Populacijskog fonda UN-a za BiH, na području cijele BiH implementira projekt tzv. zelena linija čiji je cilj da telefonom građanima pruži informacije o nasilju u porodici, spolnoprenosivim bolestima, reproduktivnom zdravlju i drugim temama.

Broj zelene linije je 033 - 223 366, a mjesečno se primi 40 do 50 poziva. Linija je otvorena svakim radnim danom od 10 do 18 sati, a najviše poziva se odnosi na nasilje u porodici.