U cilju pokretanja napretka
0

Potpisan Poziv za zaustavljanje krize u BiH

Sarajevo-x.com
(Foto: Jasenko Korjenić/Sarajevo-x.com)
Intelektualci Bosne i Hercegovine, te predstavnici akademske zajednice i političkog miljea potpisali su danas u Sarajevu Poziv bh. javnosti i međunarodnim institucijama za promjenu stanja u BiH, kojim se traži hitno zaustavljanje svih negativnih procesa po državu i pokretanje napretka za sve njene građane.

Brojni potpisnici Poziva od aktuelnih vlasti traže da borbu za vlast i privilegije zamijene iskrenom borbom za integraciju društva i države BiH, te prekinu odustajanje od borbe za kontinuitet, suverenitet i teritorijalni integritet države BiH.

Zahtijeva se prioritetno usmjeravanje ka realizaciji reformi koje vode BiH ka punopravnom članstvu u NATO i EU.

Od glavnih aktera međunarodne zajednice zahtijeva se čvrsto opredjeljenje za mir i stabilnost u BiH i okruženju, te organiziranje nove međunarodne konferencije o BiH koja bi se zasnivala na odlučnom stavu da se rezultati agresije i genocida ne mogu prihvatiti.

Također, od tih se aktera očekuje da jasno zauzmu stav o tome da se o pitanjima iz nadležnosti BiH razgovara u institucijama BiH i s njenim ovlaštenim predstavnicima.

Inicijativni odbor za potpisivanje Poziva čine bivši predsjednik Skupštine Republike BiH Miro Lazović, bivši član Predsjedništva RbiH Stjepan Kljujić i bivši član Predsjedništva BiH Beriz Belkić.

Miro Lazović je na konferenciji za medije na kojoj je potpisan Poziv naglasio da je uzrok trenutnog kritičnog stanja u BiH unutrašnja slabost, ali i djelovanje međunarodne zajednice.

Kazao je da je sve više obespravljenih i nezaposlenih, te da korupcija i kriminal razaraju državu i društvo. Podcrtao je da se u svim procesima odlučivanja zaobilaze akademski građani.

"Ukoliko ovo stanje potraje tražit ćemo održavanje prijevremenih izbora, uz podršku građana. Potpuno je jasno da se na ovakvim osnovama učvršćuju dezintegracijski, a ne integracijski procesi", istaknuo je on.

Akademik Nedžad Mulabegović smatra da su građani BiH dovedeni u ciklus koji se ponavlja iz godine u godinu, te da to suviše dugo traje da bi sebi dozvolili luksuz prolongiranja trenutne situacije.

Za akademika Ljubomira Berberovića Poziv je vrsta intelektualne inicijative s osnovnim ciljem promjene svega što je loše u društvu.

Stjepan Kljujić je mišljenja da ova akcija treba rezultirati ultimatumom da se stvari promijene, te da intelektualna elita u BiH neće dozvoliti daljnju eroziju bh. društva.

Fra Mile Babić navodi da je najveća sramota bh. društva što niko danas ne poštuje ljudsko dostojanstvo, te "da smo postali barbari kojima mali, sitni interesi više znače".

Među potpisnicima Poziva su, između ostalih, i Atif Dudaković, Nijaz Duraković, Ejup Ganić, Gradimir Gojer, Mustafa Imamović, Mirhunisa Komarica, Ivo Komšić, Hilmo Neimarlija, Jusuf Pušina, akademik Sulejman Redžić, Haris Silajdžić, Lamija Tanović, Eli Tauber, Emir Zlatar, Munira Subašić, Sefer Halilović, Enes Karić i Bakira Hasečić.