BiH
0

Potpisan plan suradnje Oružanih snaga BiH i Turske

FENA
Implementacioni plan suradnje za 2007. godinu između Ministarstva odbrane BiH i Generalštaba Oružanih snaga Republike Turske potpisan je danas u Sarajevu, saopćeno je iz Ministarstva.

Sporazum su potpisali zamjenik ministra odbrane BiH Enes Bećirbašić i vojni ataše Republike Turske u BiH brigadir Osman Aksakal.

Bećirbašić je istakao značaj potpisivanja Plana suradnje koji predstavlja "važan moment za nastavak suradnje dvaju ministarstava koji se može i proširiti, prije svega vezano za pomoć OS Turske u aktivnostima OSBiH u okviru "Partnerstva za mir i u oblasti namjenske industrije".

Vojni ataše Republike Turske brigadir Osman Aksakal je izrazio zadovoljstvo prijemom BiH u Partnerstvo za mir i naglasio "značaj školovanja pripadnika OSBiH u jedinom NATO-ovom Centru za borbu protiv terorizma koji je u planu suradnje i za ovu godinu i Centru za Partnerstvo za mir, u kojima će u ovoj godini besplatno obuku pohađati i pripadnici OSBiH."

Osim ovih aktivnosti, Implementacioni plan sadrži i suradnju u oblasti namjenske industrije, potpisivanje sporazuma o vojnom grantu, posjetu turskog ratnog broda BiH, te posjetu generala OS Turske.