BiH
61

Potpisan novi ugovor za e-usluge u BiH koji će olakšati posao i donijeti uštede

Klix.ba
Dragan Ćuzulan (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Ugovor za realizaciju sedmog projekta iz oblasti reforme javne uprave u BiH čija je realizacija počela u ovoj godini potpisan je danas u sjedištu Ureda koordinatora u Sarajevu.

Ugovor o realizaciji projekta "Implementacija zajedničkih servisa za e-usluge" vrijedan 1.320.930 KM potpisali su koordinator za reformu javne uprave Dragan Ćuzulan i direktor firme King ICT d.o.o. Sarajevo Adis Pobrić.

"Uvođenje elektronskih servisa i primjena istih olakšat će svakodnevni život građanima i poslovnim subjektima, ali i zaposlenima u javnoj upravi. Potpuna implementacija projekta dovest će do toga da će građani i pravne osobe moći elektronski podnositi zahtjeve za ostvarivanje usluga koje pruža Institut za mjeriteljstvo BiH, odnosno dodavati elektronske priloge, vršiti elektronsko plaćanje, dobiti termin za realizaciju usluge, informacije o statusu predmeta i elektronski dobiti tražene certifikate, rješenja i slično", izjavio je Ćuzulan.

On je dodao da se usluga za nivo Federacije BiH odnosi na oblasti premjera i katastra nekretnina (izdavanje kopije plana, prepis posjedovnog lista i zahtjev za cijepanje parcela) Federalne uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove.

"Na nivou Republike Srpske radi se o elektronskoj usluzi dobivanja digitalizovanog zemljišnoknjižnog uloška. Za nivo Brčko distrikta BiH riječ je o elektronskoj usluzi zapošljavanja u javnoj upravi BD BiH, odnosno usluzi za građane koji žele da se prijave na konkurs za popunjavanje radnog mjesta u javnoj upravi BD BiH", rekao je koordinator za reformu javne uprave.

Prema njegovim riječima, implementacijom ovih pilot online usluga građani i poslovni subjekti će imati direktne koristi od projekta, jer će im te usluge biti dostupne u bilo koje vrijeme i s bilo kojeg mjesta, nezavisno o spolu, dobi, obrazovanju i slično. S druge strane, ističe on, postižu se i velike uštede.

Adis Pobrić, ovlašteni predstavnik konzorcija firmi King ICT d.o.o. Sarajevo, Lanaco d.o.o. Banja Luka i Lirex BG Ltd, Sofija, Bugarska, izrazio je zadovoljstvo što je upravo ovaj konzorcij nosilac projekta.

"Imamo potrebno iskustvo i reference za ovaj posao jer smo i ranije implementirali slične projekte u BiH i regiji. U saradnji sa Uredom koordinatora za reformu javne uprave i samim korisnicima projekta očekujemo uspješnu implementaciju", rekao je Pobrić.

Korisnici ovog projekta su: Generalni sekretarijat Vijeća ministara BiH, Odsjek za održavanje i razvoj sistema elektronskog poslovanja i eVlade, IDDEEA - Agencija za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka, Agencija za informaciono društvo RS, Sektori za IT pri generalnim sekretarijatima Vlada FBiH i RS, Federalno ministarstvo prometa i komunikacija, Pododjeljenje za informatiku Vlade Brčko distrikta BiH.

Vrijednost projekta iznosi 1.320.930,00 KM sa PDV-om, a novac za implementaciju projekta obezbjeđen je iz Fonda za reformu javne uprave. Projekat će biti realiziran u narednih godinu dana, saopćeno je iz Ureda koordinatora za reformu javne uprave.