BiH
0

Potpisan Memorandum o zajedničkoj implementaciji programa borbe protiv HIV/AIDS-a u BiH

FENA
Memorandum o razumijevanju o zajedničkoj implementaciji programa borbe protiv HIV/AIDS-a u BiH potpisan je danas u Sarajevu između federalnog Ministarstva zdravstva, Odjeljenja za zdravstvo i ostale usluge Brčko i UNDP-a, a uručeno je i vozilo za monitoring i koordinaciju HIV/AIDS Programa u FBiH.

Na skupu upriličenom tim povodom u federalnom Zavodu za javno zdravstvo istaknuto je da je za pet godina realizacije tog projekta Globalni fond osigurao oko 11 miliona američkih dolara. Partneri, kao potprimatelji UNDP-a, u tom projektu su Ministarstvo civilnih poslova BiH, Ministarstvo zdravstva FBiH, Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite RS-a, Odjeljenje za zdravstvo Brčko Distrikta i specijalizirane nevladine organizacije.

Resorni federalni ministar Safet Omerović je naglasio da je, prema statističkim podacima, u BiH povoljna epidemiološka situacija kad je u pitanju HIV/AIDS, te da se upravo zahvaljujući angažmanu UNDP-a tom problemu pristupa na adekvatan način.

Rezidentna predstavnica UNDP-a u BiH Christine McNab je precizirala da prva faza zajedničkog programa borbe protiv HIV/AIDS-a obuhvata nabavku kompjuterske opreme i lijekova, a centralna faza tog projekta obuhvatit će obuku ljudi koja će sadržavati i kampanje za obavještavanje javnosti. U tom je, kako je kazala, bitna uloga medija.

Ona je upozorila da u ovom konceptu djelovanja protiv HIV/AIDS-a političko vodstvo u BiH ima važnu ulogu. Obrazložila je to riječima da su iz Globalnog fonda osigurani iznosi za prvih pet godina, te da nakon tog perioda potreban novac za ovaj projekt treba da postane stavkom državnog budžeta. Jako političko vodstvo je potrebno kazala je i za omogućavanje prevencije HIV/AIDS-a u školama.