Stiže iz Švicarske
0

Potpisan Memorandum o transportu žičare u BiH

Sarajevo-x.com
Gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen i ambasador Švicarske u BiH Andre Schaller potpisali su danas Memorandum o transportu žičare iz Švicarske u Bosnu i Hercegovinu.

Gradonačelnik Behmen je istakao kako je Sarajevo sa Trebevićkom žičarom koja je izgrađena 1959. godine u to vrijeme bio jedini grad u jugioistočnoj Evropi koji je imao ovakvu saobraćajnu vezu sa izletištem u svojoj neposrednoj blizini.

"Trebević je izvor posebnih emocija za građane Sarajeva, koji u njemu vide izuzetnu prirodnu vrijednost nadomak velikog grada, vrijednost koju treba očuvati i koristiti za nove generacije. Mi smo odlučili da i pored nedostatka sredstava krenemo u projekat i započnemo obnovu žičare. Nakon intenzivnih radova, dočekali smo dan kada treba da dođe prvi konvoj sa opremom za žičaru“, kazao je gradonačelnik Behmen te izrazio zahvalnost Švicarskoj vojsci za transport opreme.

Ambasador Schaller je naglasio kako je počašćen što Švicarska učestvuje u ovako važnom projektu.

“Trebevićka žičara je važan simbol koji povezuje ljude na ovim prostorima. Nadam se da će ona donijeti mnogo radosti kako građanima tako i posjetiteljima Sarajeva. Zahvalio bih se svim partnerima koji su omogućili da se ovaj projekat realizuje“, rekao je ambasador Schaller te dodao kako se raduje što će biti u prilici dočekati prvi konvoj sa doniranom opremom koji će stići u Sarajevo.

Predsjednik Skupštine Grada Istočno Sarajevo Miroslav Lučić kazao je kako je ovaj projekat veoma značajan za razvoj turizma i turističkih potencijala kojim ovo područje raspolaže.

Ceremoniji potpisivanja Memoranduma prisustvovali su predstavnici švicarske općine Graechen, Ambasade Švicarske u BiH, EUFOR-a, Delegacije EU u BiH, Vlade FBiH, Kantona Sarajevo, Grada Sarajeva, Općine Stari Grad, Grada Istočno Sarajevo, Ekonomskog instituta i agencije SERDA.

Trebevićka žičara, koja je uništena tokom rata, revitalizira se uz pomoć Švicarske. Općine Grachen i Saas Fee iz Kantona Valais u tu svrhu su donirale opremu žičare iz Hannigalpbahna, a švicarske oružane snage zajedno sa Švicarskom agencijom za razvoj i suradnju (SDC) započeli su transport opreme. Švicarska vojska je predvidjela ukupno četiri konvoja tokom 2011. i 2012. godine. Prvi konvoj sa opremom će stići u Sarajevo 15. novembra. Završetak radova na revitalizaciji i stavljanje žičare u funkciju predviđeno je za 2013. godinu. Ove radove će implementirati Grad Sarajevo uglavnom uz pomoć sredstava iz EU.