Predstavnici BiH i Hrvatske
0

Potpisan memorandum o suradnji ministarstava poljoprivrede

FENA
Ministar poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvija Republike Hrvatske Božidar Pankretić i ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Federacije BiH Damir Ljubić danas su u Mostaru potpisali Memorandum o suradnji dvaju ministarstava.

Po riječima ministra Pankretića današnjim činom formalizira se dosadašnja iznimno dobra suradnja dvaju ministarstava, a Memorandum se u prvom redu odnosi na segment predpristupnih fondova Europske unije, koji se odnosi na ruralni razvoj.

„Preko 40 posto legislative Europske unije odnosi se na poljoprivredu, sigurnost hrane, veterinarstvo i ribarstvo. Taj segment iznimno je zahtjevan u procesu pregovora o pristupanja Europskoj uniji i svaka pomoć koju smo mi dobili bila je dobrodošla, a vjerujem da će i Bosni i Hercegovini naša pomoć dobro doći“, naglasio je Pankretić.

Ministar Ljubić rekao je da će hrvatska iskustva zasigurno pomoći BiH da ubrza proces pregovaranja te da izbjegne pogreške koje su činili hrvatski pregovarači.

Oba ministra naglasila su povezanost ekonomija dviju zemalja te potrebu daljnjeg produbljivanja suradnje u svim oblastima.

„Hrvatska i BiH upućene su jedna na drugu, posebice u oblasti poljoprivrede i oblasti hrane. Dvije susjedne zemlje moraju razgovarati o globalnoj ekonomskoj krizi koja nas je sve pogodila. Naša gospodarstva su povezana i zajedničke probleme najbolje je bilateralno rješavati“, zaključio je federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Damir Ljubić.