BiH
0

Potpisan memorandum o razumijevanju o podršci reformi direktnih poreza

FENA
Ministar finansija Federacije BiH Dragan Vrankić i šef USAID-ovog projekta za reformu direktnih poreza (TARA) James Wooster potpisali su danas u Sarajevu Memorandum o razumijevanju u vezi sa sveobuhvatnom podrškom Vladi FBiH, odnosno federalnom Ministarstvu finansija u provođenju poreznih reformi.

Memorandum je sastavni dio sporazuma Vlade SAD-a u pružanju pomoći BiH iz oblasti ekonomije, tehničke i srodne pomoći koji je potpisan u maju 1996. godine.

Potpisnici ovog memoranduma imaju zajednički cilj da pruže pomoć u stvaranju savremenog zakonodavnog, administrativnog i tehnološkog okruženja koji je preduvjet za efikasan i savremen porezni sistem i poreznu upravu na svim nivoima.

Prvi efekti Memoranduma bit će vidljivi nakon donošenja Zakona o porezu na dohodak i Zakona o porezu na dobit. Ujedno, bit će obavljena obuka poreznih službenika koji će provoditi ove zakone i poreznih obveznika koji će ih morati poštovati.

Reformom cijelog poreznog sistema, kako je kazao ministar Vrankić, došlo se do direktnih poreza i ovim projektom o porezu na dohodak i porezu na dobit jednim dijelom završava se cijela oblast fiskalnog sistema.

-Posebno očekujemo i dajemo veliku važnost projektu koji se odnosi na porez na dohodak i poreza na dobit, s obzirom na to da su to porezi koji u ekonomijama zemalja dominiraju i pokazatelj su stupnja razvoja svake zemlje u fiskalnom i ekonomskom sistemu, odnosno da ti porezi budu glavni u strukturi poreza, u ukupnim fiskalnim kapacitetima zemlje – istakao je Vrankić. Istakao je da to kod nas još nije tako, te da se samo tim porezom, koji je dobrim dijelom razrađen, mijenja više od 25 kantonalnih poreza koji su na snazi.

Kada je pitanju dohodak preferiraju se socijalne kategorije tako da bi po radnoj verziji zakona dvije trećine radnika plaćalo manje poreza nego što dosad plaća po kantonalnim porezima.

Porez na dobit, istakao je Vrankić, mora biti postavljen da prije svega eliminira dvostruko oporezivanje, te da bude harminiziran i poticajan za investitore i državu.

Putem pomoći projekta TARA Vrankić očekuje da će se doći do još kvalitetnijeg zakona nego što je sada u pripremi.

-Osnovna zadaća i pomoć koja se najviše očekuje u ovom projektu tiče se harmonizacije sistema na nivou entiteta – istakao je on.

U okviru projekta TARA, kazao je James Wooster, pružit će se pomoć da se osmisli efikasan sistem direktnog oporezivanja te pomoć u provedbi tog sistema. On je naglasio opredijeljenost ka stvaranju funkcionalnog sistema oporezivanja u cijeloj BiH.