BiH
177

Potočari: Tabuti sa ostacima 127 žrtava izneseni na musalu Memorijalnog centra

Piše: I. P.
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Iz nekadašnje Fabrike akumulatora u Potočarima pokraj Srebrenice u 19 sati na musalu izneseni su tabuti sa žrtvama genocida čiji će ostaci biti ukopani u ponedjeljak.

Tabute žrtava iznosile su porodice žrtava, učesnici marševa i maratona te mnogi stranci koji su izrazili duboku želju da dotaknu tabute i na taj način osjete bol njihovih najmilijih.

Tužna rijeka ruku posvećenih nošenju 127 žrtava ovogodišnjeg ukopa proteže se između Fabrike akumulatora i musale Memorijalnog centra u Potočarima gdje će tabuti dočekati simbolični 11. juli.

U ponedjeljak će prisutni imati priliku da u Memorijalnom centru u Potočarima učestvuju u komemoraciji, dženazi i kolektivnom ukopu identifikovanih žrtava genocida, njih 127, među kojima je 12 maloljetnih osoba.

Među iznesenim tabutima je i onaj najmlađe žrtve - Avdije Memić koji je imao 14 godina, dok je najstariji Mustafa Hadžović koji je ubijen u 77. godini. Tijelo malenog Avdije došao je ispratiti njegov brat Emir uz prisustvo drugih članova porodice.

Tijelo 14-godišnjeg dječaka kojeg je Emir posljednji put vidio u šumi 1995. godine nije kompletno, nedostaje lobanja i neke druge kosti.

Porodica ispraća i ostatke tijela Mirsada Suljića koji je iza sebe ostavio dvije kćerke. Njegov tabut prati njegova snaha Kadira.