BiH
0

Potočari: Iz govora reisu-l-uleme Mustafe ef. Cerića

FENA
"Ovdje se od 11. jula 1995. godine vrijeme drugačije računa, ali ne samo ovdje. Vrijeme se drugačije računa od 11. jula 1995. godine i u New Yorku i u Haagu, jer nakon 11. jula 1995. godine, ništa nije isto. Sve je drugačije i vrijeme i mjesto i niko nije isti nakon 11. jula 1995. godine.", rekao je reisu-l-ulema IZBiH Mustafa efendija Cerić.

"Svi su drugačiji. I veliki i mali, i moćni i nemoćni. Ovdje u Potočarima veliki su postali mali, a mali su postali hrabri u borbi za istinu i pravdu. Ovdje u Potočarima moćni su ostali sramni, nemoćni su postali uvjereni da će pravda stići svakog zločinca ma koliko bježao i ma koliko se krio, rekao je reis. Ovo je dolina bosanskih šehida koja svjedoči o ljudima koji nisu imali dušu da spase nevinog čovjeka. "

"Istina je naša vjera, pravda je naša sudbina. Bosna je naša mjera suživota, Srebrenica je naše more i naša obala spasa. U njoj se svi možemo utopiti, ali u njoj se svi možemo i spasiti", riječi su reisa Cerića izgovorene na mezarju u Potočarima.