BiH
0

Potočari: Danas ispraćaj posmrtnih ostataka 338 srebreničkih žrtava

NINA
Danas, 11. jula, devet godina od stravičnog genocida nad Bošnjacima Srebrenice, u Potočarima će biti ukopano 338 identificiranih srebreničkih Bošnjaka ubijenih u julu 1995.

Središnja ceremonija obilježavanja godišnjice započet će u 12.05 sati intoniranjem himne i podizanjem na jarbol zastave BiH, nakon čega će biti izvedeni segmenti iz "Srebreničkog inferna", a zatim će se okupljenima obratiti predsjedavajući Predsjedništva BiH Sulejman Tihić.

Dženazu će predvoditi reis-ul-ulema Islamske zajednice u BiH Mustafa ef. Cerić. Učenici i studenti te članovi porodica nastradalih čitanjem imena svih 1.327 do sada identificiranih žrtava pratit će ukop.

U Potočarima se danas do 10 sati, kako je javio FTV, okupilo 10.000, a očekuje se dolazak još toliko osoba iz zemlje i svijeta, veliki broj vjernika, predstavnika javnog i političkog života, međunarodnih institucija, kao i stranih diplomata u BiH.

Za dolazak članova porodica nastradalih osigurano je 170 autobusa, a o sigurnosti posjetikaca brinut će se policija Republike Srpske, dok će prostor Memorijalnog centra u Potočarima osiguravati redarska služba s oko 100 redara i policija.