Istraživanja će pokazati
0

FOTO / Potiče li Stari Grad u Bužimu iz 13. stoljeća?

FENA
U Starom gradu u Bužimu počela je druga faza arheoloških istraživanja, koja izvodi Zemaljski muzej iz Sarajeva uz pomoć eminentnih arheologa iz Engleske. Vrijednost istraživanja je 62.000 KM.

Ovo je za Fenu potvrdio načelnik Općine Bužim Mirsad Šahinović, navodeći da su sredstva osigurali Federalno ministarstvo prostornog uređenja, te turizma i okoliša. Istraživanja, koja će biti završena za 20-tak dana, trebalo bi pokazati da li Stari grad potiče iz 13. stoljeća.

"Utvrdili smo da ovaj bedem iz 14. stoljeća nije najstariji, jer smo pronašli još jedan za koji pretpostavljamo da potiče iz ranijeg perioda", kazao je arheolog Mirsad Sijarić, voditelj istraživanja.

Prema njegovim riječima, to je vrlo značajno otkriće jer većina starih gradova u BiH potiče iz 14. stoljeća.

Zemaljski muzej iz Sarajeva u ovom projektu radi sa arheolozima Univerziteta Newcastle iz Engleske, s kojima imaju uspostavljenu saradnju već više od 10 godina.

Po završetku arheoloških iskopavanja pristupit će se izradi projektne dokumentacije za revitalizaciju Starog grada Bužim, jednog od najugroženijeg nacionalnog spomenika u BiH.

Time bi on postao značajan segment turističke ponude ovog kraja, ali i naše zemlje.