BiH
0

Potencijalno klizište na dijelu Kovačića moglo bi urušiti kuće i transverzalu

Piše: M. B.
Stambeni objekti u ulicama Šaćira Sikirića, Travnička i I. G. Kovačića u sarajevskom naselju Kovačići u potencijalnoj su opasnosti od uništavanja klizištem, koje bi mogle izazvati podzemene vode koje se nakupljaju ispod njih. Osim objekata, u opasnosti od urušavanja su okolne ceste, ali i tranzitna cesta koja je ključna za saobraćaj u Sarajevu.

Jedan od stanovnika koji živi na tom području angažovao je stručnjaka tehničkih nauka dr. sc. Eldara Husejnagića s Rudarsko-geološko-građevinskog fakulteta Univerziteta u Tuzli, koji je izvršio analizu i utvrdio da se radi o velikom zavodnjelom prostoru s tri izvorišta, koje se proteže dužinom cca 100 metara i do dubine od 22,3 metra. U svom istraživanju tim profesora Husejnagića je koristio dvije metode koje se temelje na mjerenju električnih svojstava stijena. Istraživanjem raspodjela električnih svojstava dobijaju se informacije o geološkom sastavu i građi stijena.

"Urađena je 2D tomografija, kojom se analizira otpornost. Vidi se da je prostor zavodnjen iznad tog puta i imaju mjesta gdje voda probija dole. Locirali smo je na tri mjesta, gdje su šupljine kroz koje prolazi voda, jer ona ne može ići prirodnim tokom. Osjetio sam i smrad, prirodne vode koje padaju slijevaju se dole niže jer ne mogu da se probiju u gornjem sloju, već potkopavaju temelje. Ona je pronašla svoj put i direktno utječe na stabilnost objekata. Ispiranjem se oštećuje temeljno tlo na kojem leži objekat i nije ugrožen samo taj objekat, već i okolni objekti, putna komunikacija, podzemne instalacije i slično. Sada nema toliko vidnih promjena, ali bi u narednih 10-ak godina popucali temelji i vidjele bi se pukotine na zidovima", rekao je profesor Husejnagić za Klix.ba.

Na sjednici Općinskog vijeća Novo Sarajevo, održanoj 30. septembra, Klub vijećnika Naše stranke pokrenuo je Inicijativu za izradu analize stanja na tranzitnoj saobraćajnici zbog mogućeg klizišta. Naime, na 10. sjednici u okviru tačke 16. razmatrana je Informacija o stanju klizišta na području općine Novo Sarajevo, u okviru koje je profesor Fuad Babić iz Zavoda za izgradnju KS predstavio trenutnu situaciju o klizištima na području ove općine. Međutim, ovog područja nije bilo na listi.

"Nakon njegovog izlaganja javio sam se za riječ, gdje sam prezentirao geološke snimke koje je uradio profesor Husejnagić. Tražili smo da se iz budžeta izdvoje sredstva kako bi se izvršila analiza kompletne zone. Zaključeno je da, ukoliko su ovi podaci tačni, onda to može biti vrlo opasno, jer bi eventualno klizište moglo blokirati taj dio grada. Dakle, klizište bi zahvatilo kuće, okolne ulice, dio transverzale i spustilo se do Kovačića kod OHR-a. I profesor Babić je naglasio kako bi vijeće trebalo planirati sredstva za taj projekt", rekao je Robert Pleše, vijećnik OV Novo Sarajevo za naš portal.

Situaciju na ovom području mogle bi pogoršati obilne padavine, zemljotres ili pucanje vodovodnih cijevi.

Profesor Husejnagić istakao je da je potrebno uraditi dodatne analize, kako bi se uradila projektna dokumentacija i pristupilo sanaciji, odnosno provesti vodu u odvodne kanale kako više ne bi ugrožavala objekte.