Sjednica Ustavnog suda BiH
0

"Postupci na sudovima traju nerazumno dugo"

FENA
Ustavni sud BiH održao je danas redovnu sjednicu Vijeća od pet sudija na kojoj je riješio tri zahtjeva za donošenje privremene mjere i 207 pojedinačnih apelacija.

Od toga Sud je riješio 32 apelacije u meritumu, 44 je odbacio zbog očigledne nedopustivosti, a 131 apelaciju je odbacio zbog drugih razloga nedopustivosti (protekao rok za podnošenje, neiscrpljivanje pravnih lijekova, nenadležnost Ustavnog suda BiH itd.).

U više meritornih odluka Ustavni sud BiH je utvrdio povredu prava na pravično suđenje zbog nerazumne dužine trajanja postupka pred sudovima i upravnim organima.

Ustavni sud BiH je ponovo istakao da je ovaj pravni problem konstantno prisutan u praksi te da sudovi i upravni organi ne vode dovoljno računa o standardima koji proizlaze iz Ustava BiH i Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda.

Tako je, naprimjer, i na ovoj sjednici u 18 od 32 meritorne odluke Ustavni sud BiH raspravljao o povredi prava na pravično suđenje zbog nerazumne dužine trajanja postupka.

Ustavni sud BiH je odbio kao neosnovanu apelaciju Nove Rajaka podnesenu protiv presude Vrhovnog suda Federacije BiH od 18. juna 2007. Pobijanom presudom apelant je proglašen krivim za počinjeno krivično djelo ratnog zločina protiv stanovništva te mu je izrečena kazna zatvora od osam godina u koju je uračunato vrijeme provedeno u pritvoru.

Ustavni sud BiH je odbio kao neosnovanu apelaciju Omara Frendia podnesenu protiv presude Suda BiH od 10. novembra 2009., rješenja Ministarstva sigurnosti BiH od 18. juna 2009. i rješenja Službe za poslove sa strancima od 12. maja 2009. Pobijanim odlukama apelantu je izrečena mjera protjerivanja s teritorije BiH zbog nezakonitog ulaska i boravka u BiH nakon pravosnažne odluke o oduzimanju državljanstva te saznanja da apelantovo prisustvo predstavlja prijetnju javnom poretku ili sigurnosti BiH.

Apelantu je zabranjen ulazak i boravak na teritoriji BiH od tri godine računajući od momenta napuštanja teritorije BiH. Apelantu je naloženo da napusti teritoriju BiH u roku od 15 dana od dana dostavljanja konačne odluke o protjerivanju pod prijetnjom prisilnog izvršenja.

Naredna sjednica Vijeća od pet sudija je 28. aprila, saopćeno je iz Kabineta predsjednika Ustavnog suda BiH.