Mišo Relota
0

Postoji sukob unutar "kreševske šestorke"

SRNA
Portparol HDZ-a BiH Mišo Relota izjavio je da postoje snage koje djeluju unutar šest stranaka okupljenih oko kreševske deklaracije kako bi jedinstvo ove šestorke bilo razbijeno, ističući da ti ljudi neće uspjeti u svojoj namjeri.

Komentarišući napise u medijima da je potpredsjednik Narodne stranke "Radom za boljitak" Jerko Ivanković Lijanović na jučerašnjem sastanku kreševske šestorke u Mostaru "zamalo dobio batine" zbog kritika HDZ-a BiH, Relota je rekao da je atmosfera na sastanku bila izuzetno korektna i da takvi napisi nisu ništa novo.

Relota, koji je juče mijenjao lidera HDZ-a BiH Dragana Čovića,  rekao je za mostarske medije da su takvi napisi bili i nakon prošlog sastanka ovih stranaka. 

On tvrdi da je na početku jučerašnjeg sastanka "insistirao da se ne iznose takve lažne informacije", dodajući da se one plasiraju radi "razbijanja  Kreševske šestorke".

Jerko Ivanković Lijanović izjavio je  juče nakon sastanka da je optužio HDZ BiH za nacionalnu izdaju nakon čega je verbalno napadnut.  

Predstavnici ovih stranaka koje okupljaju Hrvate  uslovili su juče podršku provođenju presude Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu u predmetu "Sejdić i Finci", ispravljanjem diskriminacije prema Hrvatima. 

Drugi  uslov od koga hrvatske stranke neće odustati jeste da se kroz predstojeće ustavne promjene izjednači pozicija hrvatskog naroda u procesu odlučivanja sa ostala dva naroda.  Članovi potpisnici  Kreševske deklaracije podržali  su provođenje popisa stanovništva 2011. godine sa nacionalnom, vjerskom i jezičkom odrednicom, pod uslovom da se rezultati popisa ne mogu odnositi na konstituisanje vlasti prije donošenja novog Ustava BiH.