Inzko pred Parlamentom BiH
0

"Postoji samo jedan brod koji vodi BiH u EU"

FENA
Postoji samo jedan brod koji BiH vodi u EU, a to je suverena i cjelovita BiH, istakao je danas u obraćanju poslanicima i delegatima oba doma Parlamentarne skupštine BiH visoki predstavnik za BiH Valentin Inzko.

Inzko je mišljenja da je BiH potrebna "nova koreografija" koja će osigurati građanima BiH miran i dostojanstven život, bez straha i neizvjesnosti.

"Uvjeren sam da BiH i njeni građani mogu uspjeti. BiH je za mene rasadnik talenata i namjeravam da surađujem sa njima. U realizaciji ovog cilja pomoći ću pružanjem savjeta i medijacijom i osigurat ću da se poštuje Dejton, kazao je Inzko.

Dodao je da se BiH ne može integrirati u EU sve dok se sama ne integrira te da će to biti postignuto isključivo dijalogom i kompromisom.

"Usvajanje 1. amandmana na Ustav BiH je historijski korak koji pokazuje sposobnost Parlamentarne skupštine BiH. Nažalost, postoji još mnogo stvari zbog kojih su poslanici i delegati PSBiH, vrlo često opravdano, na udaru kritika. Sljedeći korak treba biti osvrt na funkcioniranje PSBiH", objasnio je on.

Poslanici i delegati PSBiH se moraju, istakao je, izdići iznad retorike i biti svjesni da država i entiteti imaju svoje mjesto u Ustavu BiH.

"Neću tolerirati blokiranje puta u EU. Neću tolerirati poništavanje već provedenih reformi. Ovi pokušaji moraju prestati. Niko nije iznad zakona i nije izuzetak", samo su neke od poruka Valentina Inzka.

Podsjetio je da je PSBiH usvojio samo sedam zakona koji se tiču evropskog puta BiH te je ovu činjenicu obrazložio nedostatkom političke volje.

"Proces za dobijanje bezviznog režima nepotrebno se blokira i odugovlači. BiH kao i sve ostale zemlje u regionu moraju ispuniti iste uvjete i ako to mogu Srbija i Makedonija, onda može i BiH", poručio je Inzko.

Pozvao je poslanike i delegate da usvoje strategiju BiH za provođenje Aneksa VII Dejtonskog mirovnog sporazuma i da ne usvoje Prijedlog zakona o zaštiti domaće proizvodnje BiH u drugom čitanju, a koji je u suprotnosti s CEFTA-om.

"Na vama je da pokažete da BiH možete voditi naprijed. Sada je vrijeme za poduzimanje pravih koraka", naglasio je Inzko.