BiH
1

Postizborne računice: Ko će biti novi premijer RS-a?

Piše: G. D.
Rezultati su konačno objavljeni: Milorad Dodik je novi-stari predsjednik RS. Koalicija SNSD-DNS-SP odnijela je tijesnu pobjedu u Narodnoj skupštini RS sa osvojena 42 mandata. Jedno od najčešće postavljanih postizbornih pitanja sada glasi: ko će biti novi premijer RS?

Lider DNS Marko Pavić rekao je da ova partija ima legitimno pravo da predloži mandatara. Prema njegovim riječima, predizborni dogovor je bio da DNS podrži kandidate SNSD za funkcije predsjednika RS i srpskog člana Predsjedništva BiH, a da, po okončanju izbora, prvi bira sljedeću važnu funkciju u RS.

"Mi smo izabrali premijersko mjesto. DNS sa ovim stavom ulazi u predstojeće razgovore o formiranju vlasti u RS, koji će ubrzo početi. Prve sastanke očekujemo odmah po zvaničnoj potvrdi rezultata izbora u Centralnoj izbornoj komisiji BiH", rekao je Pavić, ali nije htio da kaže ko su potencijalni kandidati za premijersko mjesto.

U SNSD kažu da su spremni za otvorene razgovore o svim temama sa koalicionim partnerima. Prema prvim informacijama, SNSD bi pokušao da ostavi Željku Cvijanović na mjestu premijera, a da DNS-u ponudi mjesto predsjednika Narodne skupštine RS. Ipak, izborni poraz Željke Cvijanović ostavlja malo mogućnosti za to. Prema posljednjim saznanjima, mandatar za sastavljanje nove Vlade RS trebao bi biti aktuelni ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Stevo Mirjanić.