BiH
36

Postizborne kalkulacije: Ko će u Velikoj Kladuši koalirati s Abdićem?

Piše: M. Ć.
Laburistička stranka u Velikoj Kladuši sasvim sigurno neće imati natpolovičnu većinu u novom sazivu Općinskog vijeća, što znači da će joj biti potrebna koalicija sa nekom od "manjih" stranaka koje će participirati u vijeću.

Prvi put u Velikoj Kladuši jedna stranka neće imati apsolutnu većinu u Općinskom vijeću. Naime, nakon višegodišnjeg i suverenog vladanja DNZ-a u ovoj općini i Općinskom vijeću, od kojeg se u međuvremenu dominantna Abdićeva struja otcijepila u Laburističku stranku, bit će nužno koaliranje između pojedinih političkih subjekata kako bi se ostvarila potrebna većina.

Na osnovu posljednjih podataka Centralne izborne komisije BiH, stranke koje su prešle izborni prag u Velikoj Kladuši su: Laburistička stranka BiH, SDA, DNZ BiH, Politička grupacija "Pokrenimo Kladušu", DF, A-SDA i Kladuška stranka privrednog prosperiteta (KSPP).

Izborni prag nisu prešli: SDP, SBB, te nezavisni kandidati Esad Zubović i Zahid Kekić.

U skladu s navedenim, Općinsko vijeće Velike Kladuše bi, najvjerovatnije, trebalo činiti 13 vijećnika Laburističke stranke, 4 vijećnika SDA, 4 vijećnika DNZ-a, 3 vijećnika Političke grupacije "Pokrenimo Kladušu", 2 vijećnika DF-a, 1 vijećnik A-SDA i 1 vijećnik KSPP-a.

Iako se radi o nezvaničnim procjenama te su i dalje moguće manje korekcije, sasvim je sigurno da Laburistička stranka neće imati većinu (15) u Općinskom vijeću te će joj biti nužna podrška neke "manje" stranke.

Stoga se nameće logično pitanje, ko bi želio koalirati s Abdićem?

"Teško je prognozirati bilo šta, uvijek se tu radi o brojnim zakulisnim radnjama i nekim sasvim sporednim, ličnim interesima. Rekao bih da su jednako moguće obje opcije: i da Laburisti nađu koalicionog partnera, ali i da sve ostale stranke koaliraju bez Laburista", kaže za Klix.ba Amir Purić, novinar iz Velike Kladuše i poznavalac političkih tendencija u ovom gradu.

Purić napominje da bi se u drugom slučaju, tj. koaliciji bez Laburista, situacija dodatno zakomplikovala s obzirom na to da je načelnik Fikret Abdić iz Laburističke stranke.

"U bh. politici se ne može biti sigurno ni u šta, ali je teško zamisliti da bi SDA podržala Laburiste, iako, vidi čuda, na kantonu Laburisti podržavaju manjinsku SDA vladu. Ali, na lokalnom nivou će biti drugačije jer bi SDA morala podržati direktno Fikreta Abdića. Vjerovatno ni bivša Abdićeva stranka DNZ neće u koaliciju sa Laburistima, a niti jedini vijećnik A-SDA u Općinskom vijeću. Laburistima je nekako najlogičnija opcija da probaju dogovoriti saradnju sa tri nezavisna vijećnika sa liste 'Pokrenimo Kladušu' ili dvoje vijećnika Demokratske fronte", pojašnjava Purić.

Prema njegovom mišljenju, moguća je i opcija da formalno niko ne koalira sa Laburistima, ali da bar dvoje od pet vijećnika iz ove dvije opcije podrži Laburističku stranku, u zamjenu za ustupke lokalne vlasti prema njima ili onima čije interese zastupaju u Općinskom vijeću.

Ne treba zaboraviti ni da su Laburisti podržali rušenje Vlade USK na čijem je čelu bio Izudin Saračević. Nakon toga, Laburisti su novu vladu izabrali sa dijelom zastupnika SDA te sa zastupnicima SDP-a i DF-a. Iako su glasali za izbor nove vlade iz SDA, SDP-a, DF-a i Laburističke stranke demantiraju da se radi o koalicionom djelovanju.