HSP BiH
0

"Poštivati nacionalnu rotaciju u Vijeću ministara"

FENA
Zvonko Jurišić
Zvonko Jurišić
Predsjedničko vijeće Hrvatske stranke prava (HSP) BiH zatražilo je na svojoj jučerašnjoj sjednici od svih stranaka zastupljenih u Zastupničkom domu Parlamenta BiH, a posebice od onih koje će činiti buduću parlamentarnu većinu, da u potpunosti poštuju nacionalnu rotaciju u Vijeću ministara.

Tokom sjednice istaknuto je kako Hrvati u posljednjim sazivima Vijeća ministara nisu imali predsjedavajućeg tog vijeća, niti ministra vanjskih poslova, ministra civilnih poslova i ministra odbrane.

S tim u vezi, zaključeno je kako HSP BiH traži da u novom sazivu Vijeća ministara te dužnosti obnašaju osobe koje su pripadnici hrvatskog naroda u BiH.

Na sjednici je bilo osvrta na poruke koje u medijima plasiraju predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović i predsjednik SNSD-a Milorad Dodik.

"Ova osovina se navodno bori za pravdu i pravedno, uvijek naglašavajući važnost principa nacionalne rotacije. Međutim, za njih se nacionalna rotacija očigledno svela na dvije nacije Srbe i Bošnjake. Čini se kako su Hrvati, po njihovom shvaćanju, tek nebitan šaraf izbačen iz točka. Stoga se Dodik svom težinom napeo da kaže i medijima i svom predsjedniku Tadiću kako Srbima pripada Ministarstvo vanjskih poslova u BiH jer je "u prethodnom sazivu na toj funkciji bio predstavnik Bošnjaka", ističe se u saopćenju HSP-a.

Iz te stranke upozoravaju kako je u zadnja dva saziva Vijeća ministara, dužnost ministra vanjskih poslova obnašao Srbin, a potom osoba izabrana od strane bošnjačke opcije, te je više nego očito kako ovo mjesto sljeduje predstavnika iz reda hrvatskog naroda.