BiH
21

Postignut dogovor: Penzioneri koji čekaju rješenje imat će zdravstveno osiguranje po podnošenju zahtjeva

Piše: M. N.
Ilustracija
Ilustracija
Poznato je da osobe koje steknu pravo na penziju čekaju Rješenje Federalnog zavoda za penzijsko i invalidsko osiguranje nekoliko mjeseci. To je novim penzionerima stvaralo problem s ostvarivanjem zdravstvenog osiguranja. No, postignut je dogovor između ključnih institucija u FBiH kako ova kategorija društva ne bi ispaštala i kako njihovo zdravlje ne bi bilo ugroženo.

Poreska uprava Federacije BiH, Federalni zavod za PIO i Zavod zdravstvenog osiguranja i reosiguranja Federacije BiH dogovorili su određene aktivnosti kako bi osiguranici koji su podnijeli zahtjev za ostvarivanje prava na penziju, a nisu dobili rješenje, mogli nesmetano koristiti zdravstvenu zaštitu, odnosno ovjeriti zdravstvenu knjižicu dok ne dobiju rješenje o ostvarivanju prava na penziju" .

Kako nam je rečeno u Zavodu zdravstvenog osiguranja i reosiguranja Federacije Bosne i Hercegovine, dogovorenim aktivnostima obuhvaćeno je da osoba koja je stekla pravo na penziju stiče pravo na osiguranje odmah nakon podnošenja zahtjeva Federalnom zavodu PIO koji je dužan izdati potvrdu o prijemu zahtjeva. Ova potvrda služit će novim penzionerima kao dokaz da pripadaju ovoj kategoriji i u ostvarivanju njihovih prava.

Federalni zavod za PiO za podnosioca zahtjeva koji ispunjava uslove za ostvarivanje prava na penziju, saglasno pozitivnim propisima, popunjava obrazac JS 3100 u pojedinačnim slučajevima sa osnovom osiguranja (primalac penzije i suuživalac porodične penzije) i elektronski dostavlja u Poreznu Upravu Federacije BiH koja će obraditi prijavu i automatski proslijediti Zavodu za zdravstveno osiguranje i reosiguranje Federacije BiH te će kantonalni zavodi za zdravstveno osiguranje na portalu imati uvid da je izvršena prijava.

"Zavod zdravstvenog osiguranja kantona nadležan za ovjeru zdravstvene knjižice budućih penzionera će po zahtjevu osiguranika za ovjeru zdravstvene knjižice uvidom u bazu JS utvrditi da je isti evidentiran u JS s osnovom osiguranja (primalac penzije i suuživalac porodične penzije) te na osnovu potvrde Federalnog zavoda za PIO kojom se potvrđuje da je isti podnio zahtjev za penziju izvršiti ovjeru knjižice na tri mjeseca za osiguranike koji ne predoče privremeno ili konačno rješenje o penziji, niti ček o penziji", rečeno nam je iz Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH.

Poreska uprava FBiH i Federalni zavod za PIO dostavili su svojim organizacionim jedinicama dogovorene aktivnosti u formi obavijesti, a Zavod zdravstvenog osiguranja i reosiguranja Federacije BiH kantonalnim zavodima zdravstvenog osiguranja. Ova obavijest također je dostavljena i Federalnom zavodu za zapošljavanje.