BiH
0

Postignut dogovor o isporuci gasa Fabrici glinice Birač

SRNA
Menadžment Fabrike glinice Birač iz Zvornika postigao je sporazum sa sarajevskom kompanijom BH gas o dinamici plaćanja zemnog gasa čime su se stekli uslovi da se "Birču" nastavi isporuka ovog energenta i da pogoni za proizvodnju glinice i zeolita nastave sa radom.

"Do kraja ove sedmice BH gasu će biti uplaćeno oko četiri miliona KM", saopšteno je danas iz Fabrike glinice i navedeno da je do kraja mjeseca dogovorena redovna sedmična uplata za isporuku prirodnog gasa.

Predsjednik Uprave Fabrike glinice Birač Martinas Ugianskis rekao je da je današnji sastanak sa rukovdstvom BH gasa bio pitanje opstanka grupacije Birač.

Podsjetivši da se obje kompanije nalaze u izuzetno složenoj situaciji i da poslovno zavise jedna od druge, Ugianskis je ocijenio da je to bio jedan od razloga za postignuti dogovor o isporuci prirodnog gasa.

"Da se nismo uspjeli dogovoriti, vjerovatno bi već sutra govorili o neizvjesnoj situaciji i nesagledivim posljedicama po Fabriku glinice", naveo je Ugianskis u pisanoj izjavi i dodao da je postignuti dogovor dobra vijest za više od hiljadu radnika Birča, njihove porodice i cijelu birčansku regiju.

Rukovodstvo BH gasa traži od Fabrike glinice da redovno plaća prirodni gas i da poštuje postignuti dogovor, dok će Birač učiniti maksimalne napore da ispoštuje dogovor.

Podršku Fabrici glinice Birač u rješavanju jedne od najtežih kriza u posljednjih deset godina pružili su pomoćnik ministra industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Dragana Kalabić i načelnik opštine Zvornik Zoran Stevanović, koji su prisustvovali sastanku.

Proizvodnja u Fabrici glinice Birač iz Zvornika juče je potpuno obustavljena, nakon što su iscrpljene sve zalihe zemnog gasa, čiju je isporuku za zvornički kolektiv prekinuo sarajevski BH gas.