BiH
0

Postignut dio dogovora s radnicima Unis-Pretisa, štrajk se nastavlja

SRNA
Federalni ministar energetike, rudarstva i industrije Erdal Trhulj i rukovodstvo firme "Unis-Pretis" iz Sarajeva saglasili su se da treba prodati imovinu tog preduzeća koja nije direktno vezana za proizvodnju da bi iz tih sredstava bila izmirena potraživanja radnika po osnovu tužbi Fonda PIO/MIO.

Radnici firme "Unis-Pretis" u štrajku su od 15. augusta zbog neisplaćenih plaća od februara i ostalih dugovanja. Oni su najavili da će nastaviti štrajk, jer nije ispunjen uslov za isplatu minimalno tri zaostale plaće.

Predstavnici "Unis-Pretisa" razgovarali su danas u Sarajevu sa Trhuljem, kojem je kao mogući ključ rješavanja problema tog preduzeća predložena prodaja imovine koja nije direktno vezana za proizvodnju.

Predsjednik Sindikata "Unis-Pretisa" Mujo Ahmetspahić rekao je Srni da za taj proces treba da dobiju i saglasnost Vlade Kantona Sarajevo.

"Postoji problem vlasničkog kapitala društva, jer nikad nije završen prenos kapitala sa kantonalne na Vladu Federacije BiH da bi se jasno znalo da je jedna od njih konačni vlasnik preduzeća", kaže Ahmetspahić.

Do kraja sedmice radnici očekuju i sastanak sa federalnim premijerom Nerminom Nikšićem od kojeg traže da FBiH osigura pozajmicu "Unis-Pretisu" od 200.000 KM da do ostvarenja kupoprodajnih procesa ne bi prekidali proizvodnju, koja je vezana za namjensku industriju.

"Štrajk ostaje u krugu firme, dok se ne vidi konačan stav premijera Federacije BiH", poručio je Ahmetspahić.

Više od 60 radnika firme "Unis-Pretis" iz Sarajeva 15. augusta je stupilo u štrajk.

U Sindikatu firme tvrde da radnici, zbog maćehinskog odnosa vlasti FBiH, mjesecima ne primaju plaće, radni staž im se ne uvezuje, a ukoliko se razbole nemaju mogućnost liječenja.