BiH
0

Postepeno smanjenje sumpordioksida u zraku u Zenici i Sarajevu

SRNA
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Koncentracija sumpordioksida u zrak u Zenici i Sarajevu, koja je proteklih dana izuzetno visoka, postepeno se smanjuje, a od sljedeće sedmice očekuje se promjena vremenskih prilika, što bi trebalo da se pozitivno odrazi na kvalitet zraka, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

Jutros u 8:00 ati na mjernoj stanici Radakovo u Zenici izmjereno je 510 mikrograma po metru kubnom sumpordioksida u zraku, a izuzetno visoka prosječna dnevna koncentracija, štetna po zdravlje, izmjerena je i juče, kada je iznosila 570 mikrograma.

U saopštenju se navodi da se ove srednje vrijednosti dnevne koncentracije svakodnevno smanjuju u prosjeku za oko 100 mikrogram.

Pad koncentracije sumpordioksida zabilježen je i u Tuzli, ali su i dalje visoke, u centru grada - srednje vrijednosti oko 200 mikrograma po metru kubnom.

U Sarajevu je jučer zabilježen blagi porast koncentracija prašine /PM10/ na svim mjernim stanicama, od 90 mikrograma na Ilidži do 190 mikrograma u centru grada, dok je zabilježena vrlo niska koncentracija sumpordioksida, što, kako se navodi, ukazuje da ova epizoda visokog zagađenja ima lokalni karakter.