BiH
306

Postavljena spomen-ploča čika Miši ispred McDonald'sa

Piše: J. H.
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Čika Mišo, pravim imenom Husein Hasani, preminuo je u 82. godini života, a na mjestu gdje je sjedio i radio danas je postavljena spomen-ploča posljednjem sarajevskom čistaču cipela.

Spomen-ploču čika Miši postavili si iz kompanije McDonald's u Titovoj ulici ispred koje je čika Mišo vrijedno radio svaki dan.

Kako je za Klix.ba kazao Adi Hadžiarapović, direktor marketinga i komunikacija, na ovaj način željeli su trajno obilježiti njihovo svakodnevno prijateljstvo sa čika Mišom, ali i podržati peticiju više stotina građana koji su zatražili trajno obilježavanje njegovog višedecenijskog radnog mjesta.

"On je bio zaštitni znak ovog grada. Od jula 2011. godine, svaki dan je bio sa nama, družili smo se i pomagali mu kad god je zatrebalo. Kada smo vidjeli da postoji interes da se obilježi mjesto gdje je radio, samoinicijativno smo odlučili postaviti spomen-ploču kako bi ostalo sjećanje na čovjeka koji je više od sedam decenija časno radio svoj posao", kaže Hadžiarapović.

On je dodao da postoji mogućnost da se na mjestu spomen-obilježja čika miši podigne spomenik. Ali, dodaje, za to treba malo više vremena i papirologije.

"Ova spomen-ploča je najbrže i najefikasnije što se u ovom trenutku moglo uraditi. Za sam posmenik je neophodno dobiti urbanističku saglasnost, građevinsku dozvolu, stavove Opštine, Kantona Sarajevo i Federacije BiH pošto je Titova ulica ima poseban značaj", dodaje naš sagovornik.

Podsjetimo, čika Mišo je preminuo je u ponedjeljak, 6. januara, od srčanog udara. Dobitnik je posebnog priznanja Grada Sarajeva.

U Sarajevo je došao sa porodicom 1946. godine kao 15-godišnjak iz Uroševca na Kosovu. Zanat čistača cipela naslijedio je od svog oca.