BiH
10

Postavljen kamen temeljac za Ahmed Fadil-pašinu džamiju na Kupresu

Klix.ba
(Foto: Arif Kovačević)
U prisustvu reisu-l-uleme Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Huseina ef. Kavazovića, novog travničkog muftije Ahmeda ef. Adilovića i doskorašnjeg muftije Nusreta ef. Abdibegovića, kao i muslimanskih vjernika iz srednje i zapadne Bosne, jučer je postavljen kamen temeljac za rekonstrukciju i proširenje Ahmed Fadil-pašine džamije na Kupresu.

Džamija je izgrađena prije tri stoljeća, a porušena je tokom agresije na BiH. Pomoć u njenoj obnovi pružit će Općina Kupres, Vakufska direkcija i narod Kuvajta.

Reis Kavazović kazao je da je "džamija je mjesto mira, te da ovaj kamen temelja označava da ljudi na ovim prostorima žele da žive sa svojom tradicijom i vjerom".

"Naše zajedništvo na ovom našim prostoru, nas muslimana, katolika, pa i pravoslavaca, će doprinijeti izgradnji bolje BiH, domovine za koju svi žudimo, ali ne uspijevamo da složimo srca", rekao je Kavazović na Kupresu.

Svečanosti su prisustvali i glavi imam Medžlisa Islamske zajednice Bugojno Vehid ef. Arnaut, predsjednik Medžlisa IZ Bugojno Haris Mujić i načelnik Općine Kupres Perica Romić, te, što je posebno pohvalno, i predstavnici drugih vjerskih zajednica na Kupresu.