FBiH
0

Postavljanje videonadzora u stanicama tehničkih pregleda vozila

FENA
Direktor Instituta za privredni inžinjering (IP) iz Zenice Fuad Klisura izjavio je da bi ova ustanova do kraja godine trebala završiti projekt postavljanja videonadzora u stanicama tehničkih pregleda vozila u FBiH.

Projekt se radi prema smjernicama Vlade FBiH koja je zadužila Ministarstvo prometa i komunikacija FBiH da pripremi tekstove pravilnika kojim će se normativno regulirati način, organizacija i uvjeti rada stanica tehničkog pregleda. Tako je MUP FBiH zadužen da u suradnji sa IPI institutom, kantonalnim MUP-ovima i Direkcijom za provedbu CIPS projekta, osigura uvjete za prihvatanje elektronskih pokazatelja o obavljenim tehničkim pregledima vozila.

"Danas je česta situacija da pojedinac pokupi saobraćajne dozvole od vlasnika automobila, ode do stanice tehničkog pregleda i bez vozila završi tehnički. Uvođenjem videonadzora u stanicama, takvim će se stvarima stati ukraj", kazao je Klisura.

Prema podacima jedinstvenog servera Instituta za privredni inžinjering, na području FBiH u prvih šest mjeseci ove godine obavljeno je 274.812 pregleda vozila, od kojih je 73.820 starije od 12 godina.